Летните олимпийски игри в Рио, които следим с ентусиазъм, започнаха на 5 август и ще завършат на 21 август. Това е първата Олимпиада, която се провежда в Южна Америка. Ето няколко интересни факта за Олимпийските игри, представени от Global News.

1. Летни олимпийски игри през зимата?

Олимпиадата в Рио е първият път, когато летните олимпийски игри се провеждат през зимния сезон. Обикновено зимата в Бразилия продължава от юни до края на август. Летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г. също се проведоха в самия край на австралийската зима, като започнаха на 15 септември.

2. Състезания 6 месеца преди Игрите

Като споменахме Австралия, Летните олимпийски игри през 1956 г. бяха проведени в Мелбърн и Стокхолм. Поради строгите закони за карантина върху животните в Австралия, конните състезания в игрите са проведени около шест месеца по-рано в Шведската столица.

3. Първите съвременни олимпийски игри

Идеята за съвременните олимпийски игри се приписва на французина Пиер дьо Кубертен. Той основава първия Международен олимпийски комитет през 1894 г. Четири години по-късно са проведени първите съвременни Игри в Атина, древното им родно място.

4. Първият съвременен шампион

На 6 април 1896 г. американецът Джеймс Конъли става първият олимпийски шампион след като печели първото място по троен скок. В общо 43-те състезания участват 241 спортисти от 14 страни.

5. Олимпийски дебют за жените

Жените дебютират на Олимпийските игри през лятото на 1900 г. в състезанията по тенис и голф.

6. Фото финал

На 1912 г. на Игрите в Стокхолм много неща се случват за първи път. Състезанията по плуване за жени, първата употреба на технологията за фото финал, както и първата система за озвучаване.