Сърцето е онази част от нас, която ни кара да се отворим за другия, да приемем риска да се изложим на неговото влияние, да се понесем на крилете на емоцията, да дадем възможност да срещнем любовта във всичките й форми.

Но когато става въпрос за любовни взаимоотношения, често мозъкът е водачът на нашите действия, дори и да не го осъзнаваме. Нищо, че говорим колко обичаме някого с цялото си сърце. Всъщност го обичаме с мозъка си.

Тази сложна и загадъчна машина в тялото ни през повечето време е истинското място, в което се обработва цяла поредица от информация, определяща нашите емоции, усещания и избори в любовта.

И това не е всичко. Предлагаме ви 11 любопитни факта за любовта, за които е „виновен“ мозъкът и които имат научно обяснение. С някои веднага ще се съгласите, а други може сериозно да ви изненадат.

1. Прилика с родителите

Изследване, проведено от Royal Society of London, в което са били включени семейства с биологични и осиновени деца, показва, че мозъкът ни кара да се чувстваме привлечени от хора, които имат физически черти, подобни на тези, които имат членовете на нашето семейство.

По-точно: синовете са склонни да търсят елементи от физическия външен вид на майката в своя партньор в живота, а дъщерите правят същото, като мислят (несъзнателно) за фигурата на бащата.

Това обаче се оказва вярно само ако сте израснали в семейна среда, характеризираща се с „положителна емоционална атмосфера“, особено по отношение на жените.

2. Красив тен

Притежаването на здравословни навици и красив тен са два елемента, които мозъкът превежда като възможност за намиране на качествени гени в другия.

Ето къде се крие тайната на привличането!

Снимка: Shutterstock

3. Усмивка

Усмивката може да бъде определящ фактор, когато се опитвате да разберете пред кого стоите.

А причината е, че мозъкът ни всъщност е в състояние да анализира всички мускулни движения, които се случват, когато човек се усмихва. И съответно да оцени основното послание – дали това е покана за общуване или има прикрита агресия.

Съветът на учените е да се стремите винаги да видите какво има зад усмивката.

4. Симетрия

При избора на партньор човешкият мозък оценява физическия облик, но не по начина, по който предполагате или вярвате. Или поне не само по това.

За човек е далеч по-важна положителната преценка, която се базира на правилните телесни пропорции и симетрия. Те са знак за добро здраве, което може да се тълкува и безпроблемно потомство.

5. Едни и същи изрази

Хората са инстинктивно привлечени от тези с подобен речник, тъй като използват едни и същи изрази при говорене.

Това е така, защото мозъкът предпочита ситуации, които не създават стрес и не са причина за конфликт.

6. По-пищна фигура

Ако жената има по-пищна фигура, дори и с малко повече килограми, тя мигновено се превръща в притегателна сила за мъжа, който възнамерява да създаде семейство.

Причините са свързани с инстинкт, който ни кара да възприемаме като здрави хората, които не са прекалено слаби. Особено по отношение на жените, чийто по-пищен ханш се приема като знак, че са годни да създадат здраво потомство.

7. Музика

Друго проучване търси връзки между музиката и любовта.

Така учените стигат до извода, че когато жената слуша музика и в същото време гледа мъж, мелодията прави чертите на лицето й по-обаятелни в очите на мъжа.

8. Модни тенденции

Причината, поради която, особено когато сме млади, сме очаровани от стереотипни модели за красота, които се променят според модата, се дължи на липсата на опит на нашия мозък.

В тази възраст той идентифицира като приятно това, което масата признава за естетически желано.

Снимка: Shutterstock

9. Целувка

Когато двама души се целуват, клетъчните рецептори в устите им анализират и изпращат генетична информация към мозъка.

И ако мозъкът открие добра степен на генетична съвместимост, тогава той връща сигнал, който активира производството на окситоцин и серотонин - два много важни хормона в любовта.

Производството на хормони също се променя в зависимост от партньора. С някои хора може би сте забелязали, че изпитвате странното усещане за безопасност, докато за други, още преди да са казали и дума, знаете, че това просто не е личност, подходяща за вас. Това в голяма степен спомага и за предотвратяването на евентуални конфликти.

10. Докосване

Стигаме и до физическия контакт. В този случай мозъкът установява степента на приятност само от едно докосване, базирайки се на привързаността, която съществува между двама души.

Когато това се случи в двойка, където има любов, чувството на удоволствие, което получаваме, се увеличава многократно.

11. Грешки

Но защо тогава мозъкът ни понякога прави грешки и ни кара да избираме грешните хора?

Някои учени твърдят, че това изобщо не е случайно и не може да се отчете като грешка на мозъка. Той умишлено ни принуждава да правим тези грешки, защото смята, че нямаме достатъчно опит.

С две думи – чрез грешките в любовта, мозъкът ни помага да растем и да вярваме в себе си.

По материали от Curioctopus / Новите родители