Освен генетиката има много други фактори, които допринасят за това човек да изглежда по-възрастен, отколкото е.

Ето 10 навика, от които може да се откажете, вместо да прибягвате до подмладителни процедури. Никога не е къснo да започнете, пише Bright Side. 

1. Нискомаслените диети

За да предотвратите бръчките, е важно да се консумират омега-3 мастни киселини, които спомагат да се поддържа кожата здрава и еластична. Нискомазнинните диети не са достатъчно богати на този компонент, което води до преждевременно стареене.

2. Пиенето от сламка

Когато пиете със сламка, трябва да събирате устни и ако го правите редовно, около устата могат да се образуват бръчици. Да споменаваме ли пушенето? Или от само себе си се разбира, че ако искате да изглеждате по-млади, трябва да спрете цигарите още сега – това е най-състаряващият навик. 

3. Да спите на една страна

Спането на една страна, с лице, размазано върху възглавницата, допринася за бръчките по бузите и брадичката. Според експертите спането по гръб е най-полезно, за да се поддържаме млади, свежи и отпочинали.

4. Лошата стойка

Лошата стойка отклонява гръбнака от нормалната му позиция, което създава напрежение в мускулите и костите. Това води до болки, умора, а понякога и до трайни деформации.

5. Използването на слънцезащитен крем само на почивка

Прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи е основната причина за преждевременно стареене на кожата. За да се предпазите от вредните ефекти на слъцето, носете слънцезащитни продукти дори когато е облачно, защото облаците блокират само 20% от ултравиолетовите лъчи.