Да познаваш симптоми, да разбираш поне малко от първа помощ, са все жизненоважни умения, които биха могли да спасят живота на някого, когото обичате или на съвсем непознат. Да се надяваме, че следващите съвети никога няма да ви се налага да използвате, но все пак е добре да знаете какво да правите в следните ситуации:

Какво да правите, ако се задавите.

Започнете да кашляте силно. Ако това не помогне, удряйте с юмрук в между пъпа и долния край на ребрата, като се движите нагоре и надолу. Ако и това не върши работа, притиснете корема си в облегалката на стол (всичко, което е на нивото на кръста, върши работа) и рязко се наведете надолу. Повтаряйте движението, докато не изплюете погълнатия предмет. Друг възможен вариант е да застанете на четири крака и рязко да се хвърлите по корем на пода. Болезнено, но може да ви спаси живота.

Как да разпознаете приближаваща буря.

Ако имате подозрение, че се задава силна буря, следете за следните знаци:

- ниски облаци;

- не са плоски, а по-скоро купести;

- тъмни са или тъмнокафяви. Ако са черни, можете да очаквате силен дъжд без вятър. Ако са кафяви, най-вероятно се задава дъжд, придружен със силен вятър;

Ако видите, че облаците се отдалечават, няма да вали.

Какво да правите, ако спирачките ви откажат.

Това си е наистина стресова ситуация. Колкото и да е трудно обаче, важно е да запазите спокойствие.

На първо място накарайте пътниците (ако не сте сами) да затегнат предпазните колани, включете аварийните светлини и сигнализирайте на другите шофьори какво се случва, използвайки дълги светлини и клаксон.

Натискайте и отпускайте спирачния педал със силни и резки движения. Така може да създадете напрежение в спирачната система. Сега бавно превключете на по-ниска предавка. Ако имате механична скоростна кутия, натиснете педала на съединителя. Ако сте с автоматична, поставете скоростния лост в позиция L.

Използвайте внимателно ръчната спирачка. Ако го направите рязко, колата може да се задави или да поднесе.