10 ужасни навика, които унищожават вашето щастие

25 март 2018 г., 10:30
1830

Снинмка: Shutterstock

Човечеството прекарва огромна част от живота си в търсене на щастието. Всеки ден правим избори, от които зависи дали се чувстваме добре в собствената си кожа, пише Мениджър Нюз.

Стараем се да вземаме решения, които да ни доближат до така желаното щастие. Избягваме нещата, които ни плашат, и опитваме да изградим един комфортен живот, лишен от неприятни изненади.    

Единственият проблем с тази формула идва от факта, че някои от изборите, които правим, засилват нашето безпокойство и отчаяние. Тези избори водят до създаването на лоши навици, които значително ограничават шанса да намерим трайно щастие.

За да прекъснете този негативен цикъл и да върнете радостните моменти във вашия живот, трябва да се откажете незабавно от следните навици:

1. Непрекъснато да се сравнявате с другите

Лесно е да гледате отстрани някой друг и да си мислите, че той има перфектната кариера, най-щастливата връзка, че има повече пари от вас или пък, че изглежда по-добре. Този тип сравнения обаче никога не са справедливи, защото всички ние сме уникални човешки същества, със своите таланти, страхове, страсти, проблеми и умения. Всеки човек има различен житейски опит, желания и цели.

Когато се сравнявате с другите, опитайте да бъдете по-балансирани в оценката си. Припомнете си, че никой не е перфектен. В крайна сметка, всички се стараем да бъдем най-доброто, на което сме способни. 

2. Не оценявате това, което имате

Каквито и да са вашите житейски обстоятелства, несъмнено има много неща, за които трябва да сте благодарни. Всеки нов ден ви дава възможност да постигнете целите си, да помогнете на някои друг и да се радвате на малките неща от живота. Когато човек е неблагодарен, той омаловажава и  пренебрегва значението и стойността на всичко, което има.

3. Позволявате на страха и омразата да ви контролират

Нашите мозъци са свързани така, че да ни предупреждават и предпазват от опасности, но понякога това води до излишно безпокойство и страх, които могат да ни парализират. Страхът от провала създава бариера, която ни пречи да преследваме мечтите си. Страхът от поемането на рискове влияе на изборите, които сме готови да направим в живота.   

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

 

Същото важи и за омразата. Когато позволяваме на гнева да ни овладее, ние просто затъваме все по-дълбоко в блатото на цинизма и враждебността. Тежките преживявания могат да ви донесат болка и огорчение, но ако вземате решения, повлияни единствено от омразата, вие сами отнемате способността си да се съсредоточите върху нещата, които наистина имат значение за вас.

Ключови думи:
Коментари