Новороденото носи радост, щастие, изпълва дома с уют и топлина, но също така изисква сериозни грижи, внимание и отговорност. Обикновено младите родители се сблъскват с редица трудности в началото, преминават през различни препятствия, докато опознаят нуждите на своето бебе и се научат да полагат адекватни грижи за него. Бъдете подготвени за големи промени в живота си. Повече нищо няма да бъде същото, но може да бъде много по-хубаво. Ето основните предизвикателства, с които се сблъскват младите родители, както и уменията, които е задължително да развият:

1. Как да държим бебето?

Когато за пръв път ни връчат новороденото в ръце, повечето от нас не знаят дори как да правилно да го поемат. Редица родители споделят, че изпитват откровен страх да не го наранят, като паниката е най-голяма за правилното положение на главичката. Вратът на детето е изключително крехък и е много важно, когато го повдигате, винаги да придържате главичката му с ръка. Ваше задължение е да подсигурите, че държите бебчето правилно - едната ръка под главичката, другата под ребрата му. Също така, трябва да внимавате с меките участъци от главата на новороденото, защото фонтанелата е изключително мека – тя се затваря напълно до втората година от живота на детето.

2. Колко е важно майките да се погрижат за себе си през първите 30 дни след раждането?

Всеки педиатър ще ви каже от какво огромно значение е майката да е в добро психическо и физическо здраве, за да полага адекватни грижи за новороденото. Също така ще ви посъветва да си почивате при всеки удобен случай. Когато бебето спи, спете и вие. Оставете пералнята за по-късно, както и останалите домакински задачи. Таткото ще трябва да ви помага активно и да ви прости, когато няма вечеря на масата. Първите 30 дни са от изключително значение, защото това е периодът на адаптация – както за бебето, така и за неговите родители. Обикновено бащите приемат лесно промените, но майките нерядко развиват следродилна депресия, което е изключително тежко състояние. Хранете се правилно, обръщайте си внимание, не пренебрегвайте себе си като личност в името на бебето – трябва да се научите да се съхраните и да не се изгубите по пътя на майчинството.

3. Как да повиваме бебето?

Правилно повитото бебе е равна на спокойно и щастливо бебе. Първо обърнете пелената в ромбоидна форма. Преметнете единия ъгъл/страна на пелената и поставете бебето. Издърпайте едната страна на пелената върху гърдичките на бебето, като я подпъхнете под ръката му. После вземете долния ъгъл и го подгънете под краката и зад раменете. Останалата част от пелената сложете под гърдичките. Когато веднъж се справите със сложния процес по повиване, вземете бебето близо до гърдите си, за да се успокои и да заспи по-лесно.

4. Как да кърмите бебето си?

По въпроса за кърменето сме писали много и е ясно колко полезно и необходимо е за бебето (освен ако майката няма здравословни причини да не кърми, други извинения биха изглеждали неприемливи). Кърменето е особено важно през първите седмици от живота на вашето бебе. Но също толкова важна е и позицията на кърмене. Много майки се отказват в началото, защото не могат да си намерят удобна позиция и/или защото ги боли прекалено много. Има редица позиции, които можете да изберете за кърмене, ако е необходимо, помогнете си с подходяща възглавница, която да ви служи като подложка. Можете да изгледате и клипчета, които да ви ориентират по-добре, консултирайте се и с педиатъра . Вариантите са толкова много – важно е да имате желание да се научите. Да не говорим, че това е най-интимният и мил момент, който можете да споделите с бебчето си – само вие двете/двамата.

5. Как да оригнем бебето и/или да му окажем първа помощ при задавяне?

Оригването след хранене е изключително важно, за да подпомогне правилното храносмилане на бебето и да избегнете повръщане. Не го забравяйте. Освен това е много приятно да гушнете бебето си в изправена позиция ,след като се е нахранило, като го масажирате или съвсем нежно го потупвате по гръбчето. Съвсем скоро ще чуете заветно оригване. Препоръчва се да почакате още няколко минутки, в случай че последва още едно оригване. Ако бебето не се оригне, това може да увеличи коликите и раздразнителността му, а повярвайте, не искате да си го причинявате. Не забравяйте да придържате главичката и раменете му.

Задяването – кошмарът на всяка майка и всеки родител. При подобен спешен случай можете да предприемете следните действия – седнете, поставете бебето в скута си с лице към вас и главичка, сочеща надолу. С два пръста започнете да извършвате лек натиск върху гръдния му кош – общо 5 пъти. Ако това не помогне, следващата стъпка е да го обърнете с главата надолу (кокото и стресиращо да звучи) и леко да го потупвате по гръбчето. Най-важното е да запазите самообладание, доколкото е възможно, за да прецизирате движения си. Целта е бебето да се изкашля, защото това е индикатор, че дихателните му пътища са прочистени.

6. Как да масажираме бебето?

Масажите имат своята важна роля в първите седмици от живота на новороденото, защото се грижат за заздравяването на костите и мускулите, за подобряване на кръвообращението. Най-важното, което трябва да запомните, е да не масажирате детето непосредствено преди и след хранене. Ето и стъпките, които трябва да следвате:

- настанете бебето удобно върху пелена и на солидна повърхност като повивалник или легло;

- нанесете върху ръцете си бебешко олио;

- започнете масажа от крачетата, после ръцете, кърдичките и накрая – гръбчето.