Глобалният туризъм плавно ще се възстановява и ще достигне предпандемичните нива не по-рано от 2024 г., е прогнозата на Световната туристическа организация (UNWTO). Много хора нямат търпение отново да стегнат куфари и да забравят ограниченията, наложени от пандемията. Особено това важи за възрастните, на които им предстои пенсиониране и искат приключението да продължи. Данни на Администрацията за социално осигуряване на САЩ (SSA) сочат, че над 700 000 американци получават пенсиите си в чужбина. Патриша Дохърти представя 10 най-добри места за пенсиониране от Европа до Южна Америка на страниците на списание Travel+Leasure. В статията си тя посочва, че здравните грижи, визовите изисквания, местната култура, данъците и разходите са важните критерии при вземането на решение. „С толкова много съображения е наложително да потърсите професионален съвет, а съветниците ще ви препоръчат да прекарате поне няколко месеца на избраното място, преди окончателно да се преместите там. Държавният департамент на САЩ също е отличен избор за всеки, който обмисля пенсиониране в чужбина”, препоръчва авторът.

1. Панама

Тази централноамериканска република се превърна в дестинация за пенсиониране, отчасти поради близостта си до САЩ, отчасти заради климата и гостоприемството на местните. Издръжката на живот може да отговаря на повечето бюджети в зависимост от местоположението и стила на жилището.

Местният парламент направи пенсионирането в Панама особено привлекателно с въвеждането на т.нар.пенсионната виза – доказателство за пенсионен доход от поне 1000 долара на месец. Притежателят и може да разчита на редица предимства, включително отстъпки за различни услуги и освобождаване от данъци при внос на стоки за бита. С валиден паспорт посетителите могат да останат за три месеца, но за постоянно пребиваване местeн имиграционен адвокат трябва да се справи с подробностите.

Панама има двустепенна здравна система с обществени и частни болници, клиники и лекари, като и двете изискват доплащане за услуги, извън публичната система. Повечето пенсионери избират частната система, която предлага отлични грижи и удобства на разумни цени, покрити от частна застраховка или осигуровки. 

2. Португалия

Португалия се превърна в една от най-популярните дестинации за пенсиониране през последните години не само за европейците. Мекото време, прекрасната природа и приветливите граждани са някои от причините. Имотите и общите разходи за живот са разумни, с вариации в зависимост от мястото, където ще се установите. Разходите за Лисабон и Порто са с около 50% по-ниски от тези в Ню Йорк, като животът в Порто е малко по-евтин в сравнение със столицата.

Законно пребиваващите могат да се регистрират в Националната здравна служба за достъп до държавни болници и здравни центрове, като плащат за услугите, които ползват. За други здравните грижи обикновено се покриват от частна застраховка. Здравната осигуровка е необходима като условие за получаване на разрешение за пребиваване , заедно с паспорт и доказателство за доходи. Пенсионерите трябва да кандидатстват в местно консулство за разрешение за пребиваване, което е валидно за пет години, а след като изминат, могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващи.  

3. Доминиканска република

Източник: Shutterstock

Доминиканската република на остров Еспаньола от най-евтините карибски дестинации за пенсионери. Наемите в столицата Санто Доминго са с 90% по-ниски отколкото в Ню Йорк, а издръжката на живот е с около 55% по-ниска. Само на два часа път от Маями, местоположението му е друго предимство за американските пенсионери.

Тези от тях, които се установят в Доминикана, купуват частни здравни застраховки, тъй като не отговарят на условията за правителствени програми. Качествените здравни грижи в частните болници се предлагат на разумни цени. Доминиканската република също има виза за пенсиониране. Изискуемият минимален месечен доход е поне 1500 долара, за да я получите след проверка на миналото и представен акт за раждане. Пенсионерите могат да влязат в страната с туристическа виза и след това да кандидатстват за виза за пенсиониране. Процедурата отнема няколко месеца.

Повечето емигранти живеят в Санто Доминго и Сантяго, но курортите, като Пунта Кана, Пуерто Плата и Бока Чика, също привличат пенсионери. Някои зони не са безопасни, така че е препоръчително да се проучи преди заселване.

4. Испания

Топлото време, изумителната природа, богатата култура и изобилието на крайбрежни градове превръщат Испания в мечта за всеки пенсионер. Повечето емигранти избират частно здравно обслужване, покрито от застраховка.

В Испания се предлагат няколко различни вида визи – на пенсионери, които идват от страни извън ЕС, обикновено се дава виза за пребиваване. Първото разрешение е за една година, с подновяване до пет години, след което пенсионерите могат да кандидатстват за виза за пребиваване.

Разходите за живот варират в големите градове на Испания, а заселването извън градовете е по-щадящо бюджета. Например в крайбрежния град Аликанте издръжката на живот е с около 48% по-ниска, отколкото в Ню Йорк, а наемите – с около 80 на сто.

5. Коста Рика

Тази централноамериканска страна, богата на тропически гори, плажове и джунгли, където "pura vida" (чист живот) е поздрав, култура и начин на живот, се простира от Карибите до Тихия океан. Издръжката на живот варира в широки граници, но като цяло е разумна. Например в Сан Хосе жилищата са с 83% по-евтини, отколкото в Ню Йорк, а издръжката – с 53% по-ниска. За да станете резидент, програмата Pensionado изисква месечен доход от поне 1000 долара. Тези средства трябва да бъдат преведени в местна банка. За резидентите без пенсия програмата Rentista  поставя условие да декларирате състояние от минимум 60 000 долара или месечен доход от 2 500 долара за поне две години.

Здравните грижи са достъпни чрез публични и частни системи. За жителите се предлага националната медицинска програма (без доплащания или изключения) заедно с опцията за платени частни грижи за самоосигурени лица или платени чрез частна застрахователна полица.