Всички знаем, че здравият човек не пуши, килограмите му са в норма, упражнява се  и се храни здравословно. Звучи лесно, но всеки, който се е опитал да промени навиците си знае колко е трудно. Някои решават да направят драстични промени, но когато се сблъскат с първата трудност мотивацията им се изпарява и се отказват.

Тайната на здравословния живот се крие в малките неща: чаша вода сутрин, повече физическа активност, оптимистично гледане на живота – това са само няколко прости начина да подобрите начина си на живот. Малките промени водят до големи резултати!

1. Пийте чаша вода сутрин

Първото ви нещо, което трябва да направите след като се събудите сутрин е да изпиете чаша вода със стайна температура. Водата помага да се пречистим, ускорява метаболизма и освобождава и спомага за освобождаване на токсините. Някои хора даже твърдят, че помага за сваляне на килограми.

2. Наспивайте се

Липсата на сън и недоспиването ви кара да се чувствате уморени и раздразнителни, пречи ви на концентрацията. Липсата на сън може да физическото ви здраве (най-вече сърцето). Някои изследвания показват, че 8 часа сън за 24 часов период е необходимото време за възрастните. Но хората се различават. За някои 6 часа са достатъчни, за други – 10 часа. Ако ви се преспива следобед между 16:00 и 18:00 ч. значи не си почивате достатъчно.

3. Разтегнете се сутрин

Вместо да дремете сутрин можете да оползотворите времето сутрин по подобаващо. Разтегнете гърба, краката, врата. Това ще събуди тялото ви от сън. Протягането сутрин увеличава притока на кръв в мускулите и им осигурява повече кислород, което ги подготвя за новия ден.

4. Заменете нездравословната храна

Чипс, солени ядки, сладки, бисквити и други вкусни лакомства със сигурност не се отразяват здравословно на тялото ви. Те съдържат много мазнини, сол, захар. Вместо тях изберете сурови ядки, свежи плодове, които са богати на витамини и минерали.

5. Закусвайте!

Закуската е най-важното хранене през деня, особено за хората, борещи се да отслабнат. Ако я пропуснете огладнявате много преди обяд и ще започнете да се тъпчете с нездравословни храни, богати на мазнини, сол и захар и бедни на витамини. Проучване на Американската кардиологична асоциация заключи, че закусващите хора са по-защитени от болести и диабет, отколкото от хората, които не закусват. Достатъчно е просто да станете 15 минути по-рано  сутрин, да си приготвите например омлет с зеленчуци, плодова салата с мляко, овесени ядки.