Всички взаимоотношения, които имаме, могат да се разглеждат като отражение на връзката ни със самите нас. Отговорността за избора им е наша.

Когато не харесваме нещо в себе си, ние го проектираме върху другите. А ето и признаците, които могат да показват, че не уважавате себе си.

Осъдителни сте

„Животът е огледало, което отразява нашите мисли." - Ърнест Холмс

Помнете, че всеки път, когато се нахвърляте върху някого, се срещате с аспект от собствената си сянка. Така че вземете думите си обратно, тъй като единственото, което трябва да направите, е да приемете демоните в себе си.

Когато съдим другите, ние не само излагаме себе си, но и несъзнателно нараняваме някой друг въз основа на собственото си възприятие за света в начина, по който виждаме другите.

Търсите одобрението на другите

Обръщаме се към другите, когато чувстваме, че нещо ни липсва. Празнота, която трябва да бъде запълнена. Това, което търсите в света, вече е във вас, вече знаете отговора, защото сте задали въпроса. Измервайте се по собствените си стандарти и поставяйте летвата високо, защото го заслужавате.

Поставяте себе си на последно място

Помагате на другите, искате да им донесете радост и удовлетворение, но т.нар. свещен егоизъм - не може да бъде игнориран. Не трябва да поставяте себе си на последно място и да пренебрегвате нуждите си.

Постоянно правите неща, които не ви харесват

Осъзнавате, че често вършите неща, които не ви се нравят – независимо дали става за личния или професионалния ви живот – защото се страхувате, че ако не ги направите, ще разочаровате някого. Това обаче може да бъде вредно както за психическото, така и за физическото ви здраве. Нещо повече - Хората, които държат на вас, никога няма да ви карат да правите неща, които мразите. Научете се да казвате „не“.

Гневите се

Гневът е знак, че трябва да направите промяна.

Какво представлява той? Откъде идва? Гневът може да се появи по редица причини. Това е знак, че сте недоволни от сегашното си положение независимо дали то е емоционално или психологическо.