Много родители си мечтаят да отгледат гениални (или просто добри и щастливи) деца. Но въпреки всички изписани томове със съвети за възпитанието, универсална рецепта не е открита.

Има обаче семейства, които нямат нужда да прибягват до психологически статии и родителски форуми, а следват усета си и семейните традиции, които помагат на децата да развиват талантите си. Много хора, признати от съвременниците си за гении, са израснали в подобни семейства.

Ето какво може да научим от тях.

Възнаграждавайте независимостта

В някои семейства родителите правят всичко възможно, за да са сигурни, че децата им ще успеят във всичко. Но това, което е по-важно, е да направите така, че самите деца да са убедени, че могат да постигнат всичко сами. Благодарение на тази нагласа децата ще знаят, че не просто се носят по течението, а формират бъдещето си.

Всички неща са трудни, преди да станат лесни

За да станат независими, усилията на децата трябва да бъдат признати и ценени. Ако детето започне ново хоби, във всяка възраст родителите трябва да го подкрепят и насърчават.

Ако нещо не върви, този тип родители окуражават детето със старата мъдрост, че всяко начало е трудно.

Доверието е най-голямата награда

Как да възнаграждаваме усилията на децата? Със сигурност не с бонбони и подаръци. Имайте предвид, че доверието е изключително ценна награда за децата. Ако едно дете усети, че родителят му има пълно доверие да направи нещо, за него това е знак, че се справя добре.