Около нас е пълно с неща, които виждаме ежедневно, но не знаем какво е тяхното реално приложение.

Например…

Малката примка на гърба на ризите


Africa Studio / Shutterstock

Съществуват три възможни обяснения. Първото е най-очевидното – за закачане на ризата. Второто идва от времето, когато яките на ризите са се сваляли – може би то е служело за затягане на вратовръзката.

Третото обяснение  най-романтично. Според историите студент от Американски университет е решил да махне тази примка, когато е започнал да излиза с момиче. Целта му? Да покаже на останалите, че вече е зает. От своя страна, момичето е започнало да носи шал с емблемата на университета.

Цилиндърът в кабела на вашия лаптоп        

 

SKphotographer / Shutterstock

Без съмнение сте забелязали този малък елемент, който е част от захранващия кабел на лаптопа ви. Замисляли ли сте се обаче за какво служи?

Дребничкият цилиндър се нарича феритен филтър. Той служи за потискане на електрическите смущения в ел. веригата и по-специално – на високочестотния шум. Дизайнът му е особено семпъл – вътрешната част е изработена от ферит, а кабелът в самия цилиндър се увива около нея.

Феритният филтър предотвратява смущенията в две посоки – от и към устройството. Нещо повече – това е един от най-простите и евтини начини за справяне с въпросния проблем.