Всички се опитваме да намерим своя път. Искаме да открием дарбите си и да ги изявим пълноценно в света, и се надяваме по пътя да намерим щастие и вътрешен покой. За някои тези желания звучат силно и ясно, и стават движеща сила за действие. За други те са скрити дълбоко под шума на всекидневието, под егоцентризма, страховете, под натиска и нормите на обществото. Така все по-рядко им обръщаме внимание, пише Бърнадет Лоуг за блога marcandangel.com.

С времето съм ставала свидетел как много хора откриват своя собствен път към щастието и себеосъществяването, и съм забелязала много общи теми, които излизат на преден план, споделя тя. Във всички случаи, щастието, което те откриват и развиват като вътрешна нагласа, идва с осъзнаването на няколко основни истини.

Щом тези истини зазвучат дълбоко в нас, тогава сме способни да намерим удовлетворение и вътрешен покой.  

1. Никой друг не може да ви определя

Вие сте единственият човек в света, който може да каже кои сте. Обстоятелствата и мненията на другите могат да ви определят, ако вие им позволите. Не отстъпвайте своята сила и магията на своята същност като давате тежест на лошите обстоятелства в живота ви и лошите думи на околните.

2. Всичко, от което се нуждаете, е във вас

Нищо не ви липсва. Няма нужда непрестанно да се мъчите да станете нещо повече, да бъдете, да правите и да имате повече. Вие сте цялостни и завършени, разполагате с  таланта и проникновението, за да растете и процъфтявате в този свят, от момента, който сте родени. Единствената ви работа е да приемете тази истина и да й позволите да се разкрие. Някои прозрения се разкриват едва тогава, когато житейският опит ги отключи във вас. Доверете се на това и се отпуснете.  

3. Съвършенството е изкуствено създадена илюзия

Ние сме прекрасно несъвършени същества, действащи в един много несъвършен свят, и тъкмо така е редно да бъде. Стремежът към съвършенство е празна цел, тя никога не може да бъде постигната. Обществото непрекъснато ни представя подправени модели на съвършенство, в рекламата, медиите, мненията и очакванията. Не се хващайте на тази илюзия. Прегърнете собствените си странности, недостатъците си и факта, че животът има своите възходи и падения. Стремете се към най-доброто, имайте високи стандарти – но никога не бъркайте това с осакатяващия перфекционизъм.