Здравословният начин на живот понякога изглежда като огромен списък с храни за ядене, упражнения за изпълнение и навици за изграждане... И това без да броим противоречивите мнения, които ту казват да направиш нещо, ту да го избягваш. С една дума – какафония.

Но има доста по-кратък контролен списък, който може би ще ти е по-полезен и ще ти спести много главоболия.

Вместо да се тревожиш какво трябва да добавиш към живота си, за да поддържаш форма, може би ще ти е по-лесно да започнеш с това какво трябва да изключиш от него. Все пак – избягвайки лошите неща вероятно ще означава че правиш повече от добрите им алтернативи, а в крайна сметка – именно това е смисълът!

Така че в тази статия ще споделя с теб не какво трябва, а какво НЕ ТРЯБВА да правиш, ако искаш да си изградиш един по-балансиран и здравословен начин на живот:

1. Не се храни пред телевизора

Може би си мислиш, че гладът е това, което те тласка към храната. Но вниманието и паметта също играят голяма роля в това колко ядеш и дали се чувстваш заситен.

Разсеяното хранене – т.е. хранене (или леки снакчета), докато гледаш телевизия или работиш, е сигурен начин да спреш да обръщаш внимание на това с какво се храниш. А това означава, че ще ядеш повече или по време на самото хранене, или по-късно. Колкото по-малко се разсейваш, толкова по-малка е вероятността да преядеш.

2. Не избирай тренировка, за която нямаш време

Ако искаш да си здрав, трябва да отделяш време и за физически упражнения. Да дадеш приоритет на движението обаче не означава, че трябва да прекарваш часове във вдигане на тежести или на бягаща пътека или велосипед. Когато избирате следващата си тренировъчна програма, трябва да се увериш, че тя отговаря на графикът ти за деня и се вписва в него и във времето, с което разполагаш за тренировки.

Не ме разбирай погрешно: може да се наложи да коригираш графика си, за да имаш достатъчно време и за поддържането на добра форма. Но колкото и време да отделиш за това, трябва да си сигурен, че ще можеш да го спазваш в дългосрочен план и това няма да натовари излишно останалата част от ежедневието ти.

Ако се чудиш откъде да започнеш – добър начален ориентир е да си осигуриш поне 20-30 мин. физическа активност дневно. Това може да е тренировка, но може и да е просто разходка с кучето или с приятел. Важното е да останеш активен ежедневно.

А като допълнителен съвет – постарай се да имаш и поне 20-30 мин. по-интензивни упражнения 2-3 дни в седмицата. Може да не звучи като много – но, повярвай ми, ефектът ще е осезаем, особено ако сега започваш!

3. НЕ вярвай на диетите, които обещават всичко

 „Мазнините те правят дебел. Въглехидратите те правят дебел. Глутенът те прави дебел. Млечните продукти те правят дебел. Яденето през нощта те прави дебел. Яденето на закуска те прави дебел. Кръвната ти група те прави дебел…“

Всички тези твърдения са грешни. Но вероятно си срещал мнения, че всяко от тях е „истинският“ проблем, който трябва да избягваш…

Нито една храна или съставка не е причина за наддаването на тегло. Още повече пък кръвната ти група… Ако дадена диета предполага, че премахването или добавянето на една храна ще промени всичко, това обикновено е лош знак. Когато се съмняваш, съсредоточи се върху навиците и поведението си, вместо върху абсолютните ограничения (освен ако нямаш алергия към храната, която избягваш).

Всъщност- забрави за диетите като цяло. Изгради си здравословен хранителен режим, с който ежедневно ще приемаш както нужните калории, така и достатъчно хранителни вещества, за да се чувстваш и да изглеждаш добре, без излишни ограничения.

4. Не пренебрегвай почивката си

Тялото ти има нужда от почивка. Мускулите – от възстановяване. Умът – от разсейване и отмора. Ако искаш по-добри резултати, по-ефективни тренировки и минимален риск от претоварване и стрес – осигури си и достатъчно време за почивка и възстановяване. Което се равнява на минимум 1-2 пълни почивни дни на седмица.

Претоварването и стресът са основни причини за провала на много хора, що се отнася до здравословното хранене, тренировките и поддържането на добра форма. И тук, решението на проблемите, е умереният, а не крайният подход.

5. Не подценявай и ролята на съня

Този съвет може и да ти изглежда подобен на предходния, но сънят и почивката са двете страни на една и съща монета. Злоупотребата със съня е еднакъв проблем както за хората, които спортуват, така и тези, които не го правят. А в същото време пълноценният сън е може би е най-здравословният навик, който можеш да изградиш в ежедневието си.

Набавянето на достатъчно сън играе важна роля за общото здраве, натрупването на мускулна маса, загубата на мазнини, контролирането на глада, умствената яснота и фокуса и общото чувство за благополучие.

Ако това не е достатъчно, изследванията свързват лишаването от сън с: хипертония, затлъстяване и диабет тип 2, нарушена имунна функция, сърдечно-съдови заболявания и аритмии, разстройства на настроението и деменция…

Без да преувеличавам – сънят не само ще подобри моментното ти състояние, но и значително ще удължи живота ти и ще го направи по-здравословен, ако не го пренебрегваш.

Така че си вземи време за почивка и се стреми да си набавяш между 7.5 и 9 часа сън всяка нощ.