Един от най-дразнещите въпроси, които ВСИЧКИ задават на младата майка, е: "Бебето слуша ли?". Предполага се, че "слушащото" бебе би следвало да спи през цялата нощ, да не плаче и, ако е възможно, да си сменя памперса само.

И тъй като до ден днешен такова чудо не се е родило, как се предполага младата майка да отговори на въпроса? Може би с: "Не, моето бебе е лошо." За да не я поставяте в неудобна ситуация, от която се излиза с фалшива усмивка и лъжа, ето десет неща, които бихте могли да попитате или кажете, вместо въпросния въпрос:

1. Как се чувстваш? И действително се поинтересувайте - това може да означава много за нея. Изслушайте я, защото, ако млада майка реши да ви разкаже как се справя, ще бъде дълго.

2. Искаш ли да ми разкажеш как роди? Не всички искат да разкажат тази история, но за някои това би имало терапевтичен ефект, особено ако раждането е било далеч от идеалното. 

3. Искаш ли да ме питаш нещо? Да дадете непоискан съвет може да е проблематично, но да питате новата майка дали има някакви въпроси би могло да бъде добро начало на разговор, както и възможност да предложите подкрепа или помощ.