В своето мислене хората допускат редица грешки (когнитивни изкривявания), които предизвикват у тях негативни преживявания. Тези мисли често са автоматични и несъзнавани. Тук ще разгледаме някои от най-честите когнитивни изкривявания.

В дискусии и полемики винаги се призовава „здравият човешки разум“. Но можем ли изобщо да му се доверим? Разбира се, че не. И за това има недвусмислен виновник: мозъкът!

Безспорно човешкият мозък е истинско чудо на природата. Има само един недостатък – предназначен е да работи възможно най-ефикасно. Това неизменно води до системно изкривяване на възприятията, спомените и съжденията. Мисловните грешки следователно не са изключение, а правило! Ето няколко типични примера, които са едва ли не всекидневие.

 1. Удачната покупка

Новият смартфон е по-лош от предишния във всяко отношение. Никакъв проблем! Нашият мозък ще открие достатъчно причини все пак да си го купим. Изтъкват се положителните страни, а евентуалните съмнения се потушават. В този случай марката и моделът са решаващи.

2. Илюзия за контрол

Духаш в дланта си, преди да хвърлиш заровете, и се концентрираш върху желаната двойка цифри. Всеки го прави, макар да съзнава, че е безсмислено. Мозъкът ни дотолкова е настроен да упражнява контрол върху всекидневието, че трудно приема фактора случайност. Проява на този феномен е, когато например компютърът ни зацикли, а ние се опитваме да го мотивираме, като натискаме безразборно клавишите.

3. Роденият началник

Мнозина от нас имат подобен шеф: некомпетентен, но с мнение за всичко. Едно изследване на реномирания университет „Корнел“ потвърждава подозрението: често незнанието води до по-голямо самочувствие отколкото знанието. Освен това невежите хора са склонни да не признават способностите на другите. Причината за този ефект е, че със знанията расте съзнанието за сложността на нещата. Знаещият човек има ясна представа за размера на онова, което все още не знае.

4. Свят на модели

Една от главните задачи на мозъка е да внася ред в хаотичния поток от впечатления, което води до това, че откриваме образи, форми и закономерности дори там, където няма такива: къщите имат лица, очертанията на Африка са отбелязани върху препечената ни филийка или след две несполучливи връзки с  Козирог сме убедени, че партньори, представители на тази зодия, са истинска катастрофа.

5. Изворът на успеха

 Повишили са ви? Поздравления! Това със сигурност се дължи на факта, че сте толкова работливи и компетентни. Или може би не? Човек е склонен да приписва успехите на собствените си постижения, а за несполуките да вини външни обстоятелства. Когато оценяваме другите, е точно обратното. Вярваме, че са повишили колегата само защото е имал късмет или е задействал някакви връзки.