Всички се опитваме да намерим своя път. Искаме да открием дарбите си и да ги изявим пълноценно в света, и се надяваме по пътя да намерим щастие и вътрешен покой. За някои тези желания звучат силно и ясно, и стават движеща сила за действие. За други те са скрити дълбоко под шума на всекидневието, под егоцентризма, страховете, под натиска и нормите на обществото. Така все по-рядко им обръщаме внимание, пише Бърнадет Лоуг за блога marcandangel.com.

С времето съм ставала свидетел как много хора откриват своя собствен път към щастието и себеосъществяването, и съм забелязала много общи теми, които излизат на преден план, споделя тя. Във всички случаи, щастието, което те откриват и развиват като вътрешна нагласа, идва с осъзнаването на няколко основни истини.

Щом тези истини зазвучат дълбоко в нас, тогава сме способни да намерим удовлетворение и вътрешен покой.  

1. Никой друг не може да ви определя

Вие сте единственият човек в света, който може да каже кои сте. Обстоятелствата и мненията на другите могат да ви определят, ако вие им позволите. Не отстъпвайте своята сила и магията на своята същност като давате тежест на лошите обстоятелства в живота ви и лошите думи на околните.

2. Всичко, от което се нуждаете, е във вас

Нищо не ви липсва. Няма нужда непрестанно да се мъчите да станете нещо повече, да бъдете, да правите и да имате повече. Вие сте цялостни и завършени, разполагате с  таланта и проникновението, за да растете и процъфтявате в този свят, от момента, който сте родени. Единствената ви работа е да приемете тази истина и да й позволите да се разкрие. Някои прозрения се разкриват едва тогава, когато житейският опит ги отключи във вас. Доверете се на това и се отпуснете.  

3. Съвършенството е изкуствено създадена илюзия

Ние сме прекрасно несъвършени същества, действащи в един много несъвършен свят, и тъкмо така е редно да бъде. Стремежът към съвършенство е празна цел, тя никога не може да бъде постигната. Обществото непрекъснато ни представя подправени модели на съвършенство, в рекламата, медиите, мненията и очакванията. Не се хващайте на тази илюзия. Прегърнете собствените си странности, недостатъците си и факта, че животът има своите възходи и падения. Стремете се към най-доброто, имайте високи стандарти – но никога не бъркайте това с осакатяващия перфекционизъм.

4. Вие не сте вашите мисли

Вие сте онази същност и съзнание, което стои отвъд неспирния шум на мислите. Вашият ум не ви определя, нито ви контролира. Когато осъзнаете това и се научите да гледате на мислите си като любопитен страничен наблюдател, ще можете да се дистанцирате от тях, да спрете да се отъждествявате с тях и да им робувате.

5. Можете да променяте схващанията си, за да израствате

Това, което вярвате за себе си и реалността в дългосрочен план постепенно става вашата действителност. Вашите схващания са дълбоко вкоренени схеми на мислене, които надграждате през целия си живот. Те са начини за възприемане на света, които са се превърнали в навик. Ако тези схващания не работят във ваша полза, можете да ги промените. Как? По същия начин, по който самите отрицателни убеждения са се формирали. Чрез повтарящи се мисли, които сте приели за истина. Вкоренете в себе си нови вярвания, като съзнателно избирате и повтаряте послания, които ви издигат.

6. Миналото и бъдещето не съществуват.

Сега е моментът. Миналото е само спомен. Бъдещето е проекция на съзнанието. Може да изберете да се върнете в миналото, за да научите нещо или да се порадвате на хубав спомен. Може да изберете да се замислите за бъдещето, за да планирате действията си или да помечтаете. Но въпреки това, всеки път, когато вниманието ви бяга в миналото или в бъдещето с отрицателни мисли, задушавате способността си да се насладите и да проявите себе си в единствения момент, който някога ще имате – сегашния. Миналото и бъдещето буквално не съществуват в този момент – почувствайте свободата в тази истина.

7. Призванието ви в живота е да дадете пълен израз на това, което сте

Светът никога няма да види друго човешко същество като вас. Никой на тази планета няма точно това, което имате вие. Вашата уникалност, във всяко отношение, е вашата дарба. Животът иска едно нещо от вас – да бъдете пълния израз на това, което сте, така че да оставите вашия уникален отпечатък върху хората, с които общувате, и върху света. Никога не подценявайте енергията си и начина, по който тя се разпространява навън, за да се докосне до всичко и всеки около вас – ако наистина сте своето цялостно и автентично аз. Ценете интуицията си и следвайте вдъхновенията си.

8. Предизвикателствата ви помагат, за да израствате.

Без предизвикателства не можете да отключите пълния си потенциал. Светът се нуждае от пълнотата на вашата личност, а тази пълнота се постига чрез преживявания. Как ще покажете сила на волята и твърдост, ако решенията ви не са поставени на изпитание? Как ще научите другите на любов и състрадание, ако никога не сте срещали обратното? Знанието, че има по-висока цел в трудните времена е това, което ви кара да намерите покой посред бурите, знаейки, че сте като диамантите, които се формират под високо налягане.

9. Прошката означава да избереш щастието вместо болката

Ние не прощаваме на другите, за да ги освободим от вината, бремето или съжалението. Прощаваме на другите, за да освободим себе си и да живеем с любов и състрадание. Когато освободим себе си, енергията ни се повишава, съзнанието ни се издига и хората около нас също печелят от това. Прошката влияе положително на хората, на които прощаваме, но преди всичко тя е избор, който ни позволява отново да сме щастливи. Така е и когато прощаваме сами на себе си.

10. Приемането е същината на щастливия живот

Да приемеш не означава да се предадеш. Да приемеш означава да се откажеш от всяка натрапчива привързаност към дадени хора, обстоятелства и предпочитания. Означава да започваш всеки ден с намерението да бъдеш най-добрата версия на себе си и да правиш най-доброто, което знаеш, без очакване животът да се подрежда по определен начин. Имайте цели, имайте мечти, стремете се и действайте съобразно с тях, но се откъснете от мисълта как „трябва” да изглеждат нещата. 

Енергията на човека, който се стреми да сътвори мечтите си, съчетана с приемане на нещата такива, каквито са, е много по-силна и креативна отколкото онзи, който се стреми към определено развитие на обстоятелствата с отчаяната нагласа „трябва да имам”. Отказът от очакванията създава вътрешен мир и радост, и не ни позволява да забравим, че нашият външен живот е пряко отражение на вътрешното ни състояние.

 

(marcandangel.com)