Всички се опитваме да намерим своя път. Искаме да открием дарбите си и да ги изявим пълноценно в света, и се надяваме по пътя да намерим щастие и вътрешен покой. За някои тези желания звучат силно и ясно, и стават движеща сила за действие. За други те са скрити дълбоко под шума на всекидневието, под егоцентризма, страховете, под натиска и нормите на обществото. Така все по-рядко им обръщаме внимание, пише Бърнадет Лоуг за блога marcandangel.com.

С времето съм ставала свидетел как много хора откриват своя собствен път към щастието и себеосъществяването, и съм забелязала много общи теми, които излизат на преден план, споделя тя. Във всички случаи, щастието, което те откриват и развиват като вътрешна нагласа, идва с осъзнаването на няколко основни истини.

Щом тези истини зазвучат дълбоко в нас, тогава сме способни да намерим удовлетворение и вътрешен покой.  

1. Никой друг не може да ви определя

Вие сте единственият човек в света, който може да каже кои сте. Обстоятелствата и мненията на другите могат да ви определят, ако вие им позволите. Не отстъпвайте своята сила и магията на своята същност като давате тежест на лошите обстоятелства в живота ви и лошите думи на околните.

2. Всичко, от което се нуждаете, е във вас

Нищо не ви липсва. Няма нужда непрестанно да се мъчите да станете нещо повече, да бъдете, да правите и да имате повече. Вие сте цялостни и завършени, разполагате с  таланта и проникновението, за да растете и процъфтявате в този свят, от момента, който сте родени. Единствената ви работа е да приемете тази истина и да й позволите да се разкрие. Някои прозрения се разкриват едва тогава, когато житейският опит ги отключи във вас. Доверете се на това и се отпуснете.  

3. Съвършенството е изкуствено създадена илюзия

Ние сме прекрасно несъвършени същества, действащи в един много несъвършен свят, и тъкмо така е редно да бъде. Стремежът към съвършенство е празна цел, тя никога не може да бъде постигната. Обществото непрекъснато ни представя подправени модели на съвършенство, в рекламата, медиите, мненията и очакванията. Не се хващайте на тази илюзия. Прегърнете собствените си странности, недостатъците си и факта, че животът има своите възходи и падения. Стремете се към най-доброто, имайте високи стандарти – но никога не бъркайте това с осакатяващия перфекционизъм.

4. Вие не сте вашите мисли

Вие сте онази същност и съзнание, което стои отвъд неспирния шум на мислите. Вашият ум не ви определя, нито ви контролира. Когато осъзнаете това и се научите да гледате на мислите си като любопитен страничен наблюдател, ще можете да се дистанцирате от тях, да спрете да се отъждествявате с тях и да им робувате.

5. Можете да променяте схващанията си, за да израствате

Това, което вярвате за себе си и реалността в дългосрочен план постепенно става вашата действителност. Вашите схващания са дълбоко вкоренени схеми на мислене, които надграждате през целия си живот. Те са начини за възприемане на света, които са се превърнали в навик. Ако тези схващания не работят във ваша полза, можете да ги промените. Как? По същия начин, по който самите отрицателни убеждения са се формирали. Чрез повтарящи се мисли, които сте приели за истина. Вкоренете в себе си нови вярвания, като съзнателно избирате и повтаряте послания, които ви издигат.

6. Миналото и бъдещето не съществуват.

Сега е моментът. Миналото е само спомен. Бъдещето е проекция на съзнанието. Може да изберете да се върнете в миналото, за да научите нещо или да се порадвате на хубав спомен. Може да изберете да се замислите за бъдещето, за да планирате действията си или да помечтаете. Но въпреки това, всеки път, когато вниманието ви бяга в миналото или в бъдещето с отрицателни мисли, задушавате способността си да се насладите и да проявите себе си в единствения момент, който някога ще имате – сегашния. Миналото и бъдещето буквално не съществуват в този момент – почувствайте свободата в тази истина.