Обградени сме от лъжи, но това, което повечето повечето от нас си мислят, че знаят за тях, е най-вероятно – познахте, лъжа. Ето 10 факта за лъжата, които може да ви изненадат. 

1. Не можете да познаете по очите дали някой лъже

Лъжецът никога не те гледа в лицето, а очите му шарят. Това е едно от най-разпространените убеждения, и е напълно погрешно. Психолозите предлагат солидни доказателства за това, след като изследват видеозаписи на хора, които лъжат и на такива, които казват истината. Те са следили колко често едните и другите гледат наляво и надясно, създавайки ефекта за „шарещ поглед”. Не е открита измерима разлика между хората, които лъжат и тези, които казват истината.

2. Никой досега не е създал детектор на лъжата, който наистина да работи

Въпреки факта, че има съдилища, в които т.нар. „детектор на лъжата” се приема като доказателство, има много примери за това колко е лесно да заблудиш повечето детектори. Всъщност всичко, което те измерват, са стресът и тревожността – и като се има предвид колко опитни лъжци са спокойни под напрежение и колко хора са нервни само заради процедурата – това не може да ни каже много. Според някой функционалният магнитен резонанс може да се използва за засичане на лъжи, но има свидетелства, че употребата на транскраниална магнитна стимулация може да накара хората да лъжат повече, отколкото обикновено.

3. Лъжците често заблуждават и себе си

Въпреки че измамниците и самохвалковците често изглеждат прозрачни в очите на другите, много вероятно е те да заблуждават и самите себе си. Изследване, публикувано през 2011 г., показва, че хората, които преписват на тестове, са склонни да надценяват способностите си – въпреки че знаят, че са преписали. С други думи, да заблудиш себе си не е по-трудно, отколкото да заблудиш останалите.

4. Обикновено хората лъжат, когато са притиснати с времето

Лъжата рядко е умишлено зло. Повечето хора лъжат, когато трябва да вземат бързо решение и нямат време да помислят за социалните последствия от лъжата. Според психологическо проучване, публикувано миналата година, хората, от които се иска да вземат моментално решение често ще излъжат в свой интерес. Психологът Шаул Шлави от Амстердамския университет го формулира така: „Когато хората действат бързо, те се опитват да направят всичко, което могат, за да си осигурят печалба – включително и да нарушат етическите правила и да излъжат. Когато имат повече време да размислят, това кара хората да намалят лъжите и да се въздържат от измама.” Като имаме предвид ненормалния времеви натиск в търговията и стоковата борса, това откритие хвърля доста светлина върху неотдавнашните икономически събития.

5. Средностатистическият американец (и вероятно не само той) лъже поне веднъж дневно – и вярва, че през повечето време ще му се размине

В изследване, което запитва американците колко пъти на ден лъжат, средният отговор е „веднъж на ден”. Друго изследване, проведено отново в САЩ, разкрива, че в 56% от времето анкетираните са убедени, че могат да се измъкнат. Същото изследване показва, че протестантите са сигурни, че лъжата ще им се размине през 55% от времето, докато мюсюлманите например смятат така само в 47% от времето.