О, време, ще забавиш ли някога своя бяг?

Всеки ден върху нас се трупат все нови и нови проблеми и задължения. Можем само да завиждаме на хората, които умеят да се абстрахират от всичко и да почиват пълноценно. Ако вие не сте от тях обаче, вероятно ще ви бъде интересно да прочетете най-ценните съвети за ефективност, оставени ни в наследство от гениите на миналото.

Не си струва да мислим, че опитът им е безнадеждно остарял. Основните принципи на живота не се променят толкова много и правилата остават същите, каквито са били и преди век. Само времето като че ли лети по-бързо.

1. На 5. юни 1828 г. руският математик Николай Лобачевски пише следните редове:

„Да живееш, означава да чувстваш живота, да му се наслаждаваш, непрекъснато да усещаш новото, което ти напомня, че си жив...”

Една от основните причини за човешкия мързел е претовареността на сетивата с впечатления. Тя убива вкуса към живота и това неминуемо води до спад в желанието да работим и да трупаме нов опит.

2. „Човекът, който е готов да пропилее дори един час от своето време, още не е дорасъл да разбере цялата ценност на живота.”

Тези мъдри думи принадлежат на Чарлс Дарвин. Ако се вгледате в себе си, вероятно ще забележите нещо интересно – колкото повече се отдавате на мързел, толкова повече ви мързи. Когато загубите един час за нещо безсмислено, вие рискувате да загубите и ден, и седмица, и дори месец от своя живот. Затова, ако искате да бъдете ефективни, се старайте да не се отвличате от безполезни неща. Четенето например е чудесен начин да си починем, а сърфирането из социалните мрежи не ни обогатява с нищо.

3. „Едва ли има по-висша наслада от насладата да твориш.” – Николай Гогол

Научете се да изпитвате удоволствие от своя труд. Без него всяко начинание е обречено на провал. И обратното – любимата работа дава неподозирани сили, с чоято помощ сами ще се поразите от продуктивността си.

4. „С кураж и смелост можем да предприемем всичко, но не можем да свършим всичко.” – Наполеон Бонапарт

Тези думи целят да ни предпазят от една сериозна заблуда – на никого не е по силите да завърши 10 започнати проекта. Можете да бъдете колкото си искате упорити и трудолюбиви, но ако пилеете ресурси по твърде много задачи, накрая няма да сполучите в нищо.

Следващият път опитайте това – направете една стъпка на север, една – на запад, една – на юг и една – на изток. Реално сте направили 4 стъпки, но приближили ли сте се към някоя от посоките на света? Не. А сега си представете, че трябва да вървите не в 4 посоки, а в 10. Каква ще бъде продуктивността ви, ако направите 10 „стъпки”? Тя ще бъде близка до нулата.

5. Следният цитат също е на Наполеон, но се отнася за ефективността на колективната работа.

„На света има два лоста, с които можем да движим хората – страхът и личният интерес.”

Битува мнението, че продуктивността зависи от заплатата. Това е страшно заблуждение. Парите по природата си са второстепенни. Вие можете да накарате хората (включително и себе си) да работят ефективно или с подбудата на страха, или с тази на личната изгода. Вземете например една кола на цена 10 000 евро на кредит за половин година и заложете дома си за нея. Със сигурност продуктивността ви по отношение печеленето на пари ще скочи в пъти, защото иначе ще изгубите всичко.

6. „Просто е невероятно каква целеустременост, себеотдаване и сила на волята се пробуждат от увереността, че изпълняваме своя дълг.” – Уолтър Скот

Убедете себе си, че работата над вашия проект е ваш дълг. Че трябва да я свършите не заради материални облаги, а заради своите убеждения. И че никой, освен вас, не може да я свърши наистина добре.

7. „Безделието не е почивка.” – Джеймс Купър

За да постигнем максимална продуктивност, трябва да си почиваме, но не и да безделничим. Истинската почивка е смяна на вида дейност.

8. „В историята нищо не се прави без съзнателно намерение, без желана цел.” – Фридрих Енгелс

Колкото и банално да звучи, е невероятно важно да си поставяме цели и да разбиваме големите проекти на малки подзадачи. Ако искате да бъдете ефективни, всеки път, когато правите нещо, се питайте: „Какво правя? Изгодно ли е това за мен?”

9. „Великият ум се проявява в поразителното равновесие на всички способности; та нали безумието е несъразмерно напрежение или излишък на всяко отделно умение.” – Чарлс Лем

За да изпълните дори най-простата задача е нужно да бъдете разностранна личност. С други думи, не можете да отгледате нива, ако можете само да копаете земята. Дори и да владеете до съвършенство този навик.

10. „Колкото повече пише човек, толкова повече може да напише.” – Уилям Хезлит

Това е най-ценният съвет от всички. Защото колкото повече работите, толкова повече ще бъдете в състояние да постигнете. Толкова е просто.

По материали от LifeHacker / Мениджър Нюз