Наскоро попаднахме на една любопитна размяна на писма между Асоциацията на производителите на свинско месо в Илинойс, САЩ, и потребител, който задава един важен за него въпрос.

Господа,

Всеки ден, докато седя в закусвалнята срещу нас, ям си бекона и си пия млякото, се чудя: защо не пием свинско мляко?

Свинското е такава естествена и съществена част от живота. То ни дава шунка и бекон, пастет и наденица, пържоли и кебап. Но докато кравите ни дават толкова много вкусни месни продукти, те ни снабдяват и с мляко. Прасетата също са бозайници. Те също кърмят, нали? Защо не го събираме?

Да не би млякото им да е лошо на вкус? Или е отровно? Да не би да е просто непривлекателно, например искрящо кафявозелено, което заслепява всички ни за хубавия му вкус?

Трудно ли е да се дои прасе? Дават ли достатъчно мляко, за да е изгодно? Дали не е прекалено гъсто, или прекалено рядко за каквато и да било промишлена или домашна употреба?

Може ли да се направи сирене от свинско мляко? Или кисело мляко? Или масло?

Може ли да се готви с него? Да се прави сос за спагети или сметаната да се използва в изискани кафе напитки?

Както можете да видите, имам много въпроси за потенциала на свинските млечни продукти. Това е тема, за която не знам много. Но искам да науча, защото съм сигурен, че има достатъчно основателна причина нещата да са така, както са, и ми е любопитно каква е.

Моля, пишете ми и ми отговорете защо още не сме се добрали до такъв потенциално печеливш и вкусен ресурс.

Благодаря ви много!

Гай Петцал.

(подпис)

* * *

Отговорът, принтиран върху бланка с логото на Асоциацията: