Вековни теории за репродукцията току-що бяха опровергани в Бат, Великобритания.

За първи път в света учени успешно създадоха мишки, без да използват оплодени яйцеклетки. Резултатите могат да имат сериозни последици при застрашени видове с малък брой женски екземпляри. А един ден, с всички противоречия, може би дори и при хората.

Експериментът, изпълнен от ембриолози от университета в Бат, Великобритания, също показва, че яйцеклетките може би не са толкова ключови за репродукцията, както сме смятали досега, като екипът предполага, че нещо много просто, като например кожна клетка, може да послужи за същата цел достатъчно добре.

“Това е първият път, когато получихме завършено развитие след инжектиране на сперматозоиди в ембриони,” казва Тони Пери, учен от екипа.

“Нашата работа предизвиква вековната догма, която се поддържа откакто ранните ембриолози за първи път са наблюдавали яйцеклетки на бозайници около 1827, а 50 години по-късно и оплождане. Според нея само яйцеклетка, оплодена със сперматозоид, може да даде до раждането на жив бозайник.”

Успехът на експеримента не просто поставя под въпрос приетата теория, че само оплодено яйце може да започне да се дели и да даде начало на живот. Той демонстрира, че нещо различно от яйцето може да репрограмира сперматозоида по начин, който да позволи ембрионално развитие.

Досега никой не бе успял да покаже, че друг вид клетка, освен яйцеклетката, може да се комбинира със сперматизоиди и да се получи поколение.

Източник: Science Alert