В парче кехлибар в Мианмар бе намерен фрагмент от опашката с пера на миниатюрен динозавър. Находката е на най-малко 99 млн. години, съобщава сп. Мениджър Нюз.

Парчето кехлибар с диаметър 3,6 см е било полирано и подготвено за последваща ювелирна обработка. Открито е на пазар в Мианмар. Търговецът смятал, че  вътре е запечатан фрагмент от растение.

Микроскопският анализ и компютърната томография обаче показали, че всъщност това е опашка на доисторическо животно.

Следващите изследвания установили, че опашката е принадлежала не на древна птица, както се смятало първоначално, а на пернат динозавър.

Фрагментът се състои от 8 прешлена и според учените цялата опашката е била най-малко три пъти по-дълга. Химическият анализ изяснил, че меките тъкани около костите съдържат следи от двувалентно желязо, вероятно петна кръв. На места перата, които са принадлежали на динозавър подобен на мишка, дори са съхранили цвета си.

Вероятно динозавърът, загубил опашката си във вкаменената смола, е загинал, тъй като няма никакви свидетелства, че тези същества са могли да късат опашките си, както това правят съвременните гущери.

Според учените миниатюрният динозавър е бил подвид теропод – двуноги хищници. Бил е с размерите на врабче, но не можел да лети.

Към тероподите принадлежи и най-страховитият динозавър – тиранозавърът,  който бил един от най-едрите хищници в историята на планетата с дължина на скелета до 12 метра и маса от близо 7 тона.