Това са първите градове, които ще бъдат засегнати от климатичните промени

08 юли 2017 г., 18:00
2326

Илюстрация: Photomontage / Shutterstock

Тази карта показва критичната дата за различни градове по света, на която най-студената година след 2005 г. ще се превърне най-топлата в исторически мащаб, пише „Уошингтън поуст“. Оказва се, че за някои места тя е притеснително близка. Изследване, публикувано в научното списание „Нейчър“, предсказва, че като цяло този момент за Земята ще настъпи през 2047 г.

Градовете, маркирани с червена точка, са най-застрашени. Именно те са най-уязвими от ефектите на климатичните промени. Лагос – най-големият град в Африка с население 21 млн. – вече е застрашен от наводняване. За него критичният момент ще настъпи само след 16 години. Карибски градове като Кингстън, Ямайка (2023 г.), също са уязвими.

Местата със светлочервени точки разполагат с малко повече време, но ситуацията при тях не е кой знае колко по-добра. Към тях спадат мега градовете в Китай и Индия, както и гигантските градски центрове в Близкия изток.

Положението в Европа и САЩ изглежда малко по-добре. Тук обаче говорим за разлика с около 20 години спрямо места като Кингстън или Лагос.

Вижте цялата интерактивна карта тук.

Ключови думи:
Коментари