Хората не са номер едно.

Най-смъртоносното животно на земята не е акула или дори човека. Повечето от смъртоносните случаи, причинени от животни, са свързани по-малко със самите животни отколкото със болестите, които те пренасят.

Ето някои от животните, отговорни за най-много човешки смъртоносни случаи. Най-страшните хищници не са толкова опасни, колкото може би си мислите. Но не подценявайте “малчуганите.”

15. Акули – 6 смъртни случая на година

Атаките от акули са доста редки. През 2014 е имало само 3 случая глобално, а през 2015 е имало 6 случая, което е и средното число.

14. Вълци - 10 смъртни случая на година

Атаките от вълци не са необичайни в районите, където живеят те. Статистиката показва, че е имало много малко вълчи атаки до 2002 година в Европа и Северна Америка, въпреки, че е имало няколко стотин случая в рамките на двете десетилетия в някои райони на Индия, което дава сред 10 на година.

13. Лъвове - 22+ смъртни случая на година

Оценките за тези случаи варират от година на година. Изследване показа, че от 1990 година лъвските атаки са убили 563 души само в Танзания, което е над 22 годишно. Оказва се много трудно да се намери достоверна информация за атаки извън Танзания, което прави получаването на прецизно глобално число почти невъзможно.

12. Слонове - 500 смъртни случая на година

 Слоновете са отговорни за сериозен брой случаи на година. Според Нешънъл Джиографик средно 500 души са убити от слонове, което е изключително малка цифра на фона на броя на слоновете, убивани от хора годишно.

11. Хипопотами – 500 смъртни случая на година

В продължение на дълго време хипопотамите се считаха за най-опасното животно в Африка, основно заради агресивни прояви към хората, които включвт обръщането на лодките им в реките.

10. Плоски червеи - 700 смъртни случая на година

Този червей  причинява инфекция, нареена цистицероза, която убива около 700 души годишно.

9. Крокодили - 1000 смъртни случая на година

Крокодилите се смятат за голямото животно, отговорно за най-много случаи в Африка, въпреки, че прецизно число е трудно да се постигне.