Това е най-старото дърво в света. То е на цели 9500 години

19 юни 2016 г., 11:00
18470

Стария Тико (Old Tjikko). Снимка: Karl Brodowsky - Own work, CC BY 3.0, Wikimedia

Най-старото дърво в света, принадлежащо към клонална колония*, е норвежки смърч на цели 9500 години! То е кръстено Стария Тико (на сибирското хъски на професор Лейф Кълман) и продължава да расте в Швеция. Открито е през 2004 г. от Кулман – професор по физическа география в университета на Умео.

Възрастта на дървото е определена с помощта на въглеродно датиране на генетично съвпадащ растителен материал.

„По време на ледниковата епоха морското равнище е било със 120 метра по-ниско от днешното. Много от земята, на която днес се намира Северно Море (между Англия и Норвегия), е била гора по онова време“ – разказва проф. Кълман.

Ветровете и ниските температури са превърнали Стария Тико в „своеобразен бонсай… Големите дървета не могат да достигнат толкова преклонна възраст.“

*група от генетично идентични дървета, които споделят една и съща коренова система, но създават нови стволове и клонове през хилядолетията.

Най-старото дърво в света, което не е част от колонална колония пък, е Метусела. То е на цели 4850 г. и расте в националния горски парк Инио в Централна Калифорния и е представител на вида голям мъхестошишарен бор.


Снимка: doliux / Shutterstock

Дървото е намерено на надморска височина 3800 метра. 

Ключови думи:
Коментари