Тези 20 кози по скалите не знаят що е страх

03 ноември 2016 г., 16:11
14333

Снимка: Josh Schutz / Shutterstock

Всяко едно диво животно разполага със своя собствена ниша, която заема, за да оцелее. Да вземем за пример дивите планински кози – те са се развили така, че да окупират може би най-странната и най-трудно достижима еко ниша въобще – стръмните скали, пише Bored Panda.

Тези животни не са луди – местата, по които прекарват по-голямата си част от живота, предоставят най-различни предимства, включително защита от земните хищници, храна и минерали. Суровите ветрове, които брулят скалите, по които обикновено няма сняг, разкриват и издръжливите треви, които растат по тези райони, и минералните соли, които животинките обичат да ближат.

Как бродят по този терен? За разлика от конските, техните копита са разцепени, което им позволява да разпределят теглото си и да се вкопчват в земята. Ръбовете на копитата им са твърди, а вътрешната част - по-мека. Благодарение на това те се зацепват в миниатюрните ръбове по скалистите повърхности. Някои дори имат груби, неравни парчета кожа между копитата, което допълнително им помага да се задържат на скалата.

Ключови думи:
Коментари