Масивното земетресение с магнитуд от 8,2 по Рихтер, което разтърси Мексико преди няколко дни, беше страшно и грандиозно само по себе си, но имаше и допълнителен страничен ефект: мистериозни светлини в небето.

Множество кадри, заснети по време на бедствието, показват проблясъците в нощното небе над Мексико Сити. Ясно се вижда, че не са нито мълнии, идващи от облаците, нито светлини от самолети.

Смята се, че тези светлини са причинени от самото земетресение – и по точно, от определен вид скала. Изследване, публикувано през 2014 г., разкрива, че подобни светлини се появяват под най-различни форми, като синкави пламъци, кълба от светлина или светкавици.

„При определени видове скали натрупването на напрежение може да разруши двойки отрицателно заредени кислородни атоми в земята, което позволява те да излязат на повърхността под формата на електрически ток през пуктнатините в скалата – е обяснението на Лейла Ертолати, професор по геология в Университета „Фърли Дикинсън“. – ако има достатъчно такива атоми, те могат да йонизират джобове от въздух и да формират плазма или зареден газ, който излъчва светлина.“

Колкото и интересен да е сам по себе си феноменът със светлините, земетресението е най-силното, което е удряло Мексико в последните близо 100 години – трагедия, отнела над 90 човешки живота.