Ако си мислите, че виждате двойно, това всъщност не е така - реално пред вас са просто близнаци, пише Express. А в Игбо-Ора те са наистина много. 

Това е малко фермерско селище в югозападна Нигерия, което с гордост се нарича "Земята на близнаците".

Името е изключително подходящо, тъй като по думите на местния лидер Олайде Акинеими "тук почти няма дом без близнаци". Мъжът очевидно знае за какво говори - той самият има три двойки близнаци, а неговият дядо е имал десет.

Западна Африка е регионът с най-висок процент близнаци в света и това важи с особена сила за хората от народността йоруба като тези в Игбо-Ора. Там цели 5 процента от новородените са близнаци и това може да не звучи като но много, но за сравнение в Западна Европа този процент е 1.2, а в Япония - само 0.8. Едно от възможните обяснения е свързано с местен сорт сладки картофи, които съдържат голямо количество от разновидност на естрогена, наречена фитоестроген, която стимулира всеки яйчник да произведе яйце. За това няма категорични медицински доказателства, но местните хора вярват, че е възможна причина. Друг вариант за необичайно високия брой близнаци са генетичните особености на хората тук.

"Ако в даден род има история на раждания на близнаци, то много вероятно е тази тенденция да се запази през поколенията", обяснява шефът на акушерското отделение в местната болница.

Независимо от обяснението хората категорично се гордеят с необичайното явление. Някога близнаците и дори тяхната майка били убивани, защото се считали за предвестник на зло, но днес те се приемат като дар. А според проучване на известния гинеколог от Сиера Леоне Патрик Найландър, в Игбо-Ора на всеки 19 раждания се появява двойка близнаци.