Литературен клуб в Нигерия, вдъхновен от есето „Всеки трябва да е феминист“ на местната писателка Чимаманда Адичи, подхваща дискусия на тема какво е да си жена в най-икономически успешната държава в Африка. С хештаг #BeingFemaleInNigeria в Twitter, жените започват да обсъждат сексизма на местно ниво. Резултатите са поразителни, пише A Plus.

„Започнахме да споделяме преживяванията си, но впоследствие решихме, че дискусията трябва да добие по-широк мащаб. Ако никой не говори за това, проблемът просто ще ескалира, ще се превърне в нещо нормално, което се случва на всеки. Затова искахме да разпалим огъня“, коментират участниците в литературния клуб, в който откриваме 10 жени и няколко мъже.

Дискусиите варират – от брак и семейство до религия и начина, по който Нигерия възприема ролята на жените в обществото като второстепенна спрямо тази на мъжете.

***

"Провалът на детето е позор за майката. Но успехът му - гордост за бащата."
Adedamola

"Ако забременееш преди брака, ще си имаш неприятности. Ако не забременееш след брака - пак ще си имаш неприятности.
Rhodwell Ikekwame

"Продавачът на улицата автоматично ще остави "Форбс" настана и ще ти предложи "Мода и градски хора".
Ijeoma OgwuegbuUduma

"Шокиращо е, когато си красива и умна. Очевидно двете неща са взаимно изключващи се."
MR President

"Какво означава да си жена в Нигерия? Да даваш бакшиш на сервитьора в ресторанта с ТВОИТЕ пари, извадени от ТВОЯТА чанта, а той да благодари на мъжа до теб."
u.u

"Хората почти никога не се замислят, че може би причината да нямаш деца се крие в съпруга ти. Не, ти си виновна със сигурност."
Mark Amaza

"Да си жена в Нигерия означава да те тормозят на пазара за това, че си по шорти. При това в държава, в която температурите достигат 40 градуса."
u.u

"Култура, която не възприема жените като равни, създава мъже с крехки егота."
Amara Nwankpa

"Вие сте 30-годишна жена в Нигерия. Искате да напуснете приятеля си, защото ви е изневерил. Заради най-обикновена изневяра. Съжалявам ви."
Kehinde Diggs