Събирането на лавандулата наистина е хипнотизираща гледка

26 юли 2016 г., 13:40
2140

Guliver / Getty Images

Гледката, аромата и цветовете на едно поле с лавандула са истинска наслада за сетивата. Разграфените сякаш с линия редове създават поразителна симетрия и хармония, от която човек се опиянява.

Лавандулата е едно от 39-те цъфтящи растения от семейството на ментата. Растението има редица приложения в историята и все още се използва за най-различни цели, включително букети, декоративно озеленяване, етерични масла и ароматни торбички. В зависимост от предназначението, можете да я отглеждате през различно време от началото на летния сезон.

Виж още: Фотограф прави редки портрети на хора, живеещи в хармония с природата

Растението е известно със своите лечебни свойства, включително антидепресантно, антисептично, антибактериално и болкоуспокояващо. В малките косъмчета, покриващи цвета, се съдържат ценните етерични масла.

Поради приятния си аромат лавандулата е била използвана в епохата на кралица Елизабет (когато къпането не било често срещана практика) за освежаване на дрехи и спално бельо. Във френските класни стаи пък имало счукана лавандула за успокояване на нервни и недисциплинирани ученици.

Ключови думи:
Коментари