Метеоролози, които работели в полярна метеорологична станция, били хванати в капан в продължение на седмици от стадо бели мечки.

Сякаш не е достатъчно трудно да се работи при минусови температури в отдалечена Арктическа база. Петима метеоролози, базирани на остров Тройной край брега на Сибир не са могли да излязат навън в продължение на седмици заради местните зверове.

В Русия е незаконно да се убива бяла мечка и така единственото, което е оставало на екипа за да се справи с проблема, е било да ги плаши с фойерверки и сигнални ракети и да използва гумени куршуми. Всичко това в един момент свършило.

Някои от мечките дори застанали на “пост” и спяли под прозорците, което съвсем лишило изследователите от възможност да излязат навън.

Бюрото по времето в Архангелск, който е на около 1500 км разстояние, най-накрая организирало изпращането на самолет с резервни фойерверки и други припаси за обсадените метеоролози, но пристигането на самолета вероятно ще отнеме още една седмица.

“Мечките просто живеят в Арктика, - не може просто да им забраните да се разхождат наоколо,” казва супервайзорът на станцията Василий Савченко. В най-лошия случай началникът на станцията има оръжие.

Източник: Unexplained Mysteries