Според учени от Варшавския университет, флората пренася данни за силата и вида на лъчите от листо на листо по начин, който много наподобява функцията на собствената ни нервна система. Тези „електро-химични сигнали“ се предават по клетки, които действат като нервни влакна, обяснява проф. Станислав Карпински.

Реакциите на получената информация продължават и на тъмно, добавя биологът. „Това бе истинска изненада за нас“, признава той. То означава, че растенията не просто реагират рефлекторно, но и „мислят“, тоест, сами обработват информацията без постоянни външни стимули. Карпински открива, че химическите сигнали могат да преминават през целите растения, като по този начин ги предупреждават за външни промени и им позволяват да реагират адекватно.

Впоследствие той и екипът му доказват, че когато светлината стимулира химична реакция в една клетка от листо, се образува каскада от реакции в цялото растение, предизвикана от специален „глашатай“ - вид клетка с така наречената „фиброзна мембрана“ .Учените измерили електрическите сигнали от тези клетки, които се намират във всяко листо. Те оприличават откритието си на разкриването на „нервната система на растенията“.