Пожарите в Амазония тази година – най-силните от 2010 г. насам – привлякоха вниманието на света към този сериозен ежегоден проблем. Въпреки че засега ситуацията е спокойна, изследователи от Щатския университет в Рио Де Жанейро откриха друго неочаквано последствие от огнените стихии в района през последното десетилетие.

Ново изследване, публикувано в Scientific Reports, открива, че димът от пожарите в Амазония може да достигне Андите и да влоши топенето ледниците. Това от своя страна пък има потенциала да попречи на водоснабдяването на десетки милиони хора.

Изследователите са се фокусирали върху ледника Зонго в Боливия. Те са използвали данни за пожарите в периода 2000 – 2016 г. и са проследили движението на черните въглеродни частици от пожарите към ледника в Андите. Накрая учените са измерили ефекта, който са оказали върху ежегодното му топене.

Вятърът носи прах и сажди от пожарите на стотици километри разстояние, докато в края на краищата те не се окажат пленени от снега или леда, което кара ледника да потъмнее. Това влошава способността му да отразява слънчевата светлина – феномен, известен като албедо. Ето защо той се затопля и става по-податлив на разтапяне.Язовирът Зонго. Снимка: Matyas Rehak / Shutterstock

Според тазгодишното изследване, високата концентрация на прах и черен въглерод в ледника, са довели до 11-14 процента увеличение на ежегодното топене. Дори при по-ниски концентрации са се наблюдавали увеличения на топенето с 3-6 процента.