1. Момо

Полицейските кучета обикновено са големи - едно малко кученце няма как да спре бягащ разбойник. Но Момо от породата чихуахуа, която полицейският участък на Нара в Япония нае миналата година, има други предимства.

Освен че по време на тестовете успява да намери човек пет минути, след като е подушила шапката му, тя може да се промъкне през отвори, които са прекалено тесни за "колегите" й.

2. Лемън

Ако ви се струва странно, че чихуахуа може да е полицейско куче, помислете за полицейска котка. Ако трябва да бъдем честни, Лемън работи в малко градче в префектура Киото в Япония, чието население е съставено основно от възрастни граждани и единствените му случаи са съмнителни телефонни обаждания. Не проследява шегаджиите, но помага на "жертвите" да се успокоят - важна задача в подобни ситуации. Лемън започва работа в полицията, когато е само на две седмици. Вероятно за това полицейската униформа никак не го притеснява. Котките, израснали без дрехи, вероятно не биха се чувствали удобно със сако и шапчица.

3. Сантисук

Макакът Сантисук бил осиновен от полицай, работещ в участъка на Сайбури в Тайланд. Докато го учели да събира кокосови орехи, полицаите осъзнали, че могат да го използват, за да намалява напрежението при граничните проверки. Планът проработил - хората слизали с удоволствие от колите си и се снимали със симпатичната маймунка, облечена в полицейска униформа. Това така променило публичния образ на полицията в района, че и други гранични полицаи решили да си вземат маймунки.

4 и 5. Ехо и Сефтън

Навярно най-известните полицейски коне в света – по една нерадостна причина. Те оцеляват по време на атентата в Хайд Парк от 1982 година. Ехо от Лондонската градска полиция остава с парче от шрапнел в едната си страна. Кавалерийският кон Сефтън  е получил 38 рани. След инцидента конете са оздравели, но не могли да се възстановят от шока и били пенсионирани в една и съща конюшна. Всяко появяване на конете оттам нататък трогва лондончани. Когато се явяват на представлението "Кон на годината", хората стават на крака да им ръкопляскат.

Източник: mentalfloss.com