Пчелите са деснячки или левичарки, точно като хората

04 февруари 2019 г., 13:00
380

За разлика от хората пчелите не предпочитат една или друга от посоките, когато става въпрос за цялата популация. Снимка: Hayati Kayhan / Shutterstock

Учени установиха, че пчелите имат предпочитания към ляво или дясно, и това повлиява на техните решения, когато навигират през препятствия през нощта.

За разлика от хората пчелите не предпочитат една или друга от посоките, когато става въпрос за цялата популация. Но всяка пчела може да бъде силна деснячка или силна левичарка, а някои просто нямат никакви предпочитания.

За да определят това, екип учени от Австралия са проследили 102 работещи пчели, които са били маркирани с различни цветове бои, за да могат да се различат една от друга. Пчелите са били въведени в тунел, дълъг 120 сантиметра, на чийто край е имало хранилка, а по средата е имало препятствие с два отделни отвора, които са могли да варират по големина и пропорция един спрямо друг. Левичарките и деснячките са били разпределени почти по равно.

Пчелите се присъединяват към растящ лист от животни, които имат предпочитания към ляво или дясно. Там се намират резус маймуните, плъховете, мармозеките и някои насекоми.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари