Повреден тръбопровод изля 176 хиляди галона суров петрол в рекичка и околностите ѝ на близо три часа път от протестите в Стендинг Рок в американския щат Северна Дакота.

В продължение на месеци коренните жители на Северна Дакота, населяващи резервата Стендинг Рок, протестират срещу изграждането на петролопровода Dakota Access, който представлява сериозна опасност за здравето и препитанието им. 

Те многократно изразяват опасенията си, че петролопроводът ще засегне питейната вода в района, защото планът е той да се строи под река Мисури – основният водоизточник на жителите на резервата.   

Разливът, останал незабелязан от собствениците на петролопровода до момента, в който местен човек се натъкнал на него, се е разпрострял на 7 км от мястото. На този етап не е ясно какво е причинило спукването на тръбата и от колко време тя тече. 

По информация на CNN около 4200 барела суров петрол е изтекъл от тръбопровода Belle Fourche в Билингс, на 241 километра от Канон Бол в Северна Дакота, където протестите, въпреки суровите мерки на властите, продължават. 

Преди седмица Департамента на армията в САЩ обяви, че няма да одобри пресичането на петролопровода под река Мисури. 

Масивният разлив, открит в същия ден, когато разрешението за строеж е отказано, изглежда като явен довод в полза на протестиращите. 

Според информация на Washington Post около 130 200 галона петрол са изтекли в река Мисури през миналата седмица и още 46 200 галона са залели околностите на близък хълм. 

Според Департамента на здравеопазването на Северна Дакота първият разлив се е случил на 5 декември, последван от втори на 13 декември.

„Участъкът от тръбопровода, в който е настъпил теча, е изоран и разливът е овладян“ – уверяват местите служби.

Но последствията за околната среда остават.

Източник: Science Alert