Да се излегнете на дивана с интересна книга, чаша топъл чай и спокойно мъркаща котка в скута ви… Това е представата за мир и необезпокоение на повечето хора. Но какво всъщност кара котките да мъркат?

Мнозина мислят, че мъркането е израз на щастие, но това не винаги е вярно. Може да приемем, че е проява на удоволствие и наслада, защото котките мъркат при контакт с котенцата си, или когато стопаните им ги галят и глезят. Но мъркането е реакция и при стресови ситуации, когато животното е под напрежение или е ранено.

Мъркането е обикновено с честота на звука от 25 до 150 херца. Тази честота е демонстрация на приятелски отношения и намерения, но може да има и друга, напълно различна, много по интересна цел. Доказано е, че вибрациите в тялото имат лечебна цел.

Ултразвукът забързват заздравяването на кожата. Вибрации с високи честоти повишават мускулната сила. Мъркането на котките пък увеличава плътността на костите им.

Заради заседналия им лежерен живот, котките се нуждаят от начин, по който поддържат плътността на костите си. Това също обяснява и защо мъркат, когато са ранени.

Мъркането не е само суперсилата на себелечение. То често се използва и за манипулация. Котките често мъркат за да привлекат вниманието на хора и да получат храна. Но с голямата сила идва и голяма отговорност.