Ако си мислите, че сте лоша майка, или пък сте прибързали да осъдите някоя жена като такава, вижте как процедират тези майки в природата и пак ще си говорим. И да, нито една грешка, която вашата майка е направила в детството ви, не може да се сравнява с действията на тук приложените госпожи.

Гренландски тюлен


Снимка: Guliver / iStock

С вида си бебетата на гренландските тюлени са способни да разплачат рецидивист с 20 години трудов стаж по затворите. Тези снежни, пухкави същества като пораснат (ако имат този късмет), се превръщат в не особено приятни майки. Ще разберете какво имаме предвид, като ви кажем, че майката се грижи за малкото си само до 12-ия ден след раждането му. После се отдава на живот. Да, вярно е, че през тези 12 дни е неотлъчно до него: не пие, не яде, не ходи никъде, само кърми. Млякото на тюлена е 60 % мазнини, така че бебето наддава над 2 кг на ден.


Снимка: Guliver / iStock

Когато майката отбива малкото, то вече тежи около 36 кг (при начални 11). В края на втората седмица тюленката, която няма повече физически сили да издържа близостта с новороденото, изчезва от живота му с цел да спаси собствения си. Бебето остава само на леда и първоначално плаче за майка си – нормално. После си дава сметка, че тази явно няма да се върне и замръзва, замлъква, изобщо не шуква, за да пази мазнините си. И това продължава до 7-ата - 8-ата седмица, когато то вече може да плува и да си набавя само храна. През тези близо два месеца то не яде нищо, седи си на леда и стиска палци да не дойдат лошите. А те идват доста често, затова половината от новородените гренландски тюленчета не преживяват първата си годинка.

Врабче


Снимка: Guliver / iStock

Ако сте виждали как врабче взема парче сух хляб (два пъти по-голям от него) изпод клюна на някой свиреп на вид гълъб, значи знаете, че тези градски разбойници са способни на всичко. Женските са доста по-хард от мъжките, които са по-красиви, но по-страхливи. С какво обаче женските врабчета печелят славата на лоши майки?

Картинката е следната: млад врабец се прибира вкъщи след изнурителен ден по градските улици и перманентно мъкнене на мушици и клечки; врабкинята обаче надушва, че нещо не е както трябва; на следващия ден го проследява и установява, че врабецът си има и друго гнездо, с друго семейство, за което се грижи и при което пърха час по час, за да носи това-онова.


Снимка: Guliver / iStock

Какво прави ревнивото женско врабче? Отива тайно при гнездото на съперницата си и докато нея я няма, избива всички пиленца, за да може кръшкащият ѝ партньор да се концентрира само върху нейното домочадие. Трудно я преглътнахме тази информация. Вече гледаме на врабчетата по съвсем друг начин.

Продължава на страниците на Новите родители.