Кучетата са много по-способни да разглеждат дадена ситуация от човешка гледна точка, отколкото въобще сме предполагали, сочи ново изследване, цитирано от Би Би Си.

Учените откриват, че четирикраките домашни любимци са четири пъти по-склонни да откраднат храна, която им е забранена, когато лампите в стаята са изгасени и стопанинът им не вижда какво се случва.

Това откритие предполага, че кучетата са способни да променят своето поведение, когато знаят, че и гледната точка на собственика им се е изменила.

„Малко е вероятно кучетата да са забравили, че стопанинът им е в стаята, когато е тъмно – заявяват учените. – По-скоро те правят разлика кога хората могат да ги виждат и кога не.“

Експериментът, в който участват 84 животинки, е проведен с достатъчно вариации в ситуациите, за да се избегнат лъжливи асоциации (например кучето да започне да асоциира тъмнината с получаване на храна).

„Изследването е невероятно, тъй като то показва, че кучетата знаят кога хората не ги виждат. Това означава, че те вероятно разбират и човешката перспектива“, заяви д-р Джулиан Камински от Университета на Портсмут.

Според досегашните изследвания хората погрешно приписват определени качества и емоции на своите домашни любимци.

„Сегашните резултати обаче може да показват, че всъщност сме били прави, поне по отношение на кучетата. – заявява д-р Камински. – Все още обаче не можем да бъдем сто процента сигурни дали кучетата са наистина гъвкави по отношение на разбирането на останалите същества около тях.“