Урагани с нежни имена

Знаете ли, че енергията, която произвежда един средностатистически ураган, се равнява приблизително на тази, която се освобождава от 8000 бомби от по един мегатон? До 1979 г. всички урагани носят „нежни” имена – традиция, която вероятно води началото си от австралийския метеоролог Клемънт Рагъл. Този обичай обаче се прекъсва, когато няколко урагана в Атлантическия регион получават имена на мъже. Колкото и страшни да са тези стихии, през 50-те и 60-те години на миналия век в САЩ повлича крак една странна и опасна мода – ураганните партита. В тях търсачи на силни усещания се събират, за да наблюдават отблизо спектакъла на чудовищните вихри. Вероятно последното такова парти е било организирано през 1969 г., когато ураганът Камий удря хотела, където са се събрали хората, и убива 8 души.

Напред и все напред вървим

Знаете ли, че кенгуруто не може да върви назад? Формата на тялото му, конструкцията на краката и дължината на силната му опашка не му позволяват да направи и крачка в обратна посока. Освен това краката му не могат да се движат независимо от останалото тяло, когато животното е на суха земя. Действията на кенгуруто са синхронизирани с късите предни крачета и опашката, които заедно му помагат да пази равновесие. Единствено когато плува – а това се случва много рядко, – австралийското животно може да движи краката си независимо от тях.

Здрав дух в здраво тяло

Ракът е един от най-страшните бичове не само за човека, но и за много животни. Знаете ли обаче, че акулите са практически недосегаеми за страшните мутации? Морските чудовища притежават изключителна имунна система, която ги предпазва от повечето познати болести. Основната разлика между тяхната система и нашата са две допълнителни имунни структури – епигоналният орган, който се намира зад бъбреците, и органът на Лайдиг, разположен зад хранопровода. Учените предполагат, че именно тяхната сила е позволила на могъщата риба да оцелее над 400 хил. години на Земята. Провеждат се проучвания, които ще покажат дали антителата, открити в хрущяла на акулите, могат да помогнат и на човечеството да се справи с рака.