Напред и все напред вървим

Знаете ли, че кенгуруто не може да върви назад? Формата на тялото му, конструкцията на краката и дължината на силната му опашка не му позволяват да направи и крачка в обратна посока. Освен това краката му не могат да се движат независимо от останалото тяло, когато животното е на суха земя. Действията на кенгуруто са синхронизирани с късите предни крачета и опашката, които заедно му помагат да пази равновесие. Единствено когато плува – а това се случва много рядко, – австралийското животно може да движи краката си независимо от тях.

Здрав дух в здраво тяло

Ракът е един от най-страшните бичове не само за човека, но и за много животни. Знаете ли обаче, че акулите са практически недосегаеми за страшните мутации? Морските чудовища притежават изключителна имунна система, която ги предпазва от повечето познати болести. Основната разлика между тяхната система и нашата са две допълнителни имунни структури – епигоналният орган, който се намира зад бъбреците, и органът на Лайдиг, разположен зад хранопровода. Учените предполагат, че именно тяхната сила е позволила на могъщата риба да оцелее над 400 хил. години на Земята. Провеждат се проучвания, които ще покажат дали антителата, открити в хрущяла на акулите, могат да помогнат и на човечеството да се справи с рака.

Вселената е бежова

Знаете ли, че нашата Вселена има цвят? Според екип астрономи от университета „Джон Хопкинс” Космосът има оттенъка на кафе с мляко. Изследване на нюансите на видимата светлина в пространството, направено от Карл Глейзърбрук!? и Айвън Болдри, показа, че общата й окраска е нежнобежова. В проучването са включени над 200 хил. галактики и е измерен светлинният спектър на повечето източници във видимия Космос. Глейзбрук!? на шега предлага конкурс за име на новооткритата окраска. Читатели на вестник „Вашингтон Пост” дават десетки варианти, от които накрая е избрано името... „космическо лате”.

Мръсни танци

Знаете ли, че между 14. и 17. век в Европа се е ширела истинска танцова мания? Не, прадедите ни не са били чак такива купонджии – става въпрос за болест, която карала хората масово да започнат да се гърчат и да подскачат по улиците, докато накрая не паднат от изтощение. Първото голямо избухване на „огъня на св. Антоний”, както го наричали тогава, става през юли 1374 г. в германския град Аахен. Десетки „танцьори” преминали по улиците на града, като крещели, че виждат неземни неща, често от религиозно естество. „Танцовата мания” достига своя пик през 1418 г. в Страсбург. Засегнати са толкова много хора, че в продължение на седмици градът буквално спира да функционира. Все още не е напълно ясно какво е довело до тези ексцесии, но се предполага, че причината е в натравяне с ръж, заразена с гъбата Clavisceps purpurea, която съдържа психоактивни химикали, причиняващи халюцинации и конвулсии.