Шума, който чуваме, когато поставим рапан до ухото си, не идва от морето.

Един популярен мит е, че когато държите раковина до ухото си, това, което чувате всъщност е ехото на изпомпваната кръв през кръвоносните съдове на главата. Това звучи правдоподобно, но ако случаят бе такъв, звукът щеше да варира силно веднага след тренировка например, нали? Но не е така. 

Други смятат, че това, което се чува, е звукът на въздуха, преминаващ през черупката. Учените са опровергали и тази теория. Когато се провери в звукоизолирана стая, където все пак има някакви въздушни течения, раковините не произвеждат същия "морски" звук.

В крайна сметка какъв е този шум, който чуваме? Това е просто шум - шумът на околната среда, който се произвежда навсякъде, наоколо и вътре в нас. Той обикновено или не се чува, или не му обръщаме внимание, защото е твърде тих. За да се усили, е необходим резонатор, а рапанът изпълнява точно тази функция.

„Колкото и да си мислим, че се намираме на тихо място, всъщност ние винаги сме обградени от някакви звуци. Когато доближим раковината до ухото, тези слаби външни шумове, поради явлението резонанс, разтрептяват въздуха в тази въздушна кухина. Тези трептения се усилват, поради голямата площ на раковината и ние чуваме този характерен шум”, обяснява доц. Виктор Иванов пред bTV.

Същия ефект можете да получите, ако просто поставите дланите на двете си ръце близо до ухото.