Бях на косъм от изпепеляващата маса, казва Си Джей Кейл от Хавайските острови, автор на едни от най-зрелищните снимки на вълни и вулкани

Гергана Лазарова

Екстремна може да бъде и фотографията. Опасна, но впечатляваща, зрелищна, въздействаща по необикновен начин.

Си Джей Кейл и Ник Селъуей знаят много добре какво е екстремна фотография. Занимават се точно с това. Обединени от страстта си към снимането и любовта към природата и нейните красоти, двамата фотографи се впускат в опасни приключения по вода, край вулкани и навсякъде, където е необикновено. Хвърлят се в стихията на вълната, за да я хванат в най-зашеметяващия момент. Рискуват живота си, за да направят първите снимки на огнена вулканична лава, която се излива в морето – и са само на метри от парещата горещина на лавата. По бански и джапанки, с фотоапарат в ръка. Създават удивителни фотографии. Ето какво сподели Си Джей Кейл специално за „Обекти“.

- Как правите тези впечатляващи снимки? Има ли нещо по-специално в целия процес на екстремната фотография?
 - Конкретно при изображенията на хавайските вълни трябваше да покрия оборудването си със специална непромокаема защита. А за да се получат наистина добри снимки, плувахме сред огромните вълни, блъскани от прибоя.

- Кои са най-екстремните ситуации, в които сте попадали, за да заснемете желания кадър?
 - Например снимките на вулканичната лава. Бях на косъм, когато попаднах близо до изпепеляващата маса. А когато вулканът изхвърляше разтопените късове скала на няколко крачки от мен, ситуацията беше наистина екстремна.

- Как точно заснехте хавайските вълни? Какво беше необходимо, за да се получат наистина добри кадри?
 - Наложи се да застанем така, че вълната да ни удари възможно най-силно, и точно тогава трябваше да натиснем копчето. Това е моментът, в който вълната се разбива и улавяш красотата на причудливите й форми, напомнящи къдрици.

- Имате ли други хобита освен фотографията? Например екстремни спортове?
 - Обичам да карам сърф, както и да се гмуркам – най-вече от скали. Харесвам също планинското колоездене.

- Какво ви вдъхновява?
 - Вдъхновение откривам в майката природа. Обожавам да прекарвам времето си навън.

Gallery

Shutterstock