Паяците със сигурност не са сред топ 3 на любимите гости в дома ни. В края на септември и в началото на октомври се случва нещо, което не се забелязва с просто око, докато не стане твърде късно – миграцията на паяците, които започват да се настаняват в домовете ни. Причината - подготовка за размножителния им период. Някои хора невъзмутимо изсмукват паяжината и обитателя й с прахосмукачката, но за други съжителството с тези създания е истинско предизвикателство, да не кажем отличен извор на паника. Следователно – най-доброто, което можем да направим, е да ги „изпреварим”, като предпазим дома си предварително. Лошата новина от изследователите е, че няма категорична рецепта, която да ни гарантира пълен успех, но все пак има някои препоръчителни стъпки, които дори да не помогнат, няма да навредят.

Кратко скорошно проучване, публикувано в Journal of Economic Entomology, дава надежда, че маслото от лютива манта или евкалипт отблъсква паяците със силната си миризма. Още едно предимство е, че въздухът ще се прочисти и ще ви даде усещане за свежест и прохлада. Ако прибавим няколко капки евкалиптово масло към почистващите препарати за дома, ще ги направим по-ефикасни, тъй като евкалиптът гермицидни свойства - премахва повечето домашни микроби и се слави като отличен дезинфектант.

Цитрусовите аромати на свещи и почистващи препарати, а също така и обелките от плодовете ще държат натрапниците далеч от дома ви. Измивайте например периодично пода с разтворен във вода лимонов сок. Или напръскайте проблемното място със силно концентриран лимонов сок. Изследвания сочат, че в помещение, в което има саксия с лимон, микроклиматът е изключително благоприятен, не се развиват болестотворни микроорганизми, което е още един бонус.

Ако имате котка, проблемът е почти решен. Котките се справят не само с мишки и плъхове, но са успешни ловци и на паяци. И тъй като незначителен процент от паяците са отровни (особено у нас), няма опасност за четириногия ви приятел.

Последното и силно препоръчително спасение – редовно почистване на дома с особено внимание към ъглите, където най-често има паяжини и където е най-удобното място за излюпване на нови паячета. Досадно, но ефикасно.

Цветелина Велчева