Ако ви е дошло до гуша от претъпканите градове и стреса на работното място, имаме добри новини. Можете да избягате на едно от тези 9 невероятно красиви и отдалечени от цивилизацията места.

Не очаквайте обаче да стигнете до тях със самолет. Пригответе се да пътувате дни през просторните океани, да изкачвате стръмни планини или да се спускате в дълбоки каньони. И, разбира се, тук няма да откриете молове и W-Fi.

Gallery
Света Елена - мястото, където Наполеон прекарва последните си дни

Света Елена е един изключително красив остров в южната част на Атлантическия океан. Той е разположен на 2800 км на запад от бреговете на Ангола и е част от задморската територия Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня на Обединеното кралство. 

Открит е от португалски мореплаватели през 1502 година. Тогава островът е необитаван. Придобива популярност благодарение на Наполеон Бонапарт, който именно тук прекарва в изгнание последните си години.

Към 2016 г. населението на Света Елена е 4534 души.

Снимка: Umomos / Shutterstock

Gallery
Уткиагвик, Аляска

Уткиагвик (известен още като Бароу) в щата Аляска е най-северният град на САЩ. Тук живеят 4400 души, включително коренно население. Има и няколко изследователски станции. 

Снимка: sunsinger / Shutterstock

Gallery

В Уткиагвик винаги е зима. В по-топлите дни температурите достигат 0 градуса по Целзий, докато в по-студените – до минус 34 (предимно през февруари).

Снимка: sunsinger / Shutterstock

Gallery
Тристан да Куня - Единбург на седемте морета

Разположено на 2000 км от най-близкото населено място, това селце на остров Тристан да Куня е считано за едно от най-изолираните места на земята. Селището е кръстено на херцога на Единбург, който посещава острова през 1867 г. 

Снимка: Grant Tiffen / Shutterstock

Gallery

 Най-бързият начин да стигнете до острова е като тръгнете от Южна Африка на изток и пътувате 6 дни с лодка. Освен разнообразна флора и фауна, островът може да се похвали и с активен вулкан. През 1961 г. населението е трябвало да бъде евакуирано в Англия, когато вулканът избухва, но за щастие щетите са минимални и повечето жители се завръщат няколко години по-късно.

Снимка: Grant Tiffen / Shutterstock

Gallery
Супай, Аризона

Супай е достъпен само с хеликоптер или след като извървите 13 км по пътечка, която се свързва с най-близкия път. Въпреки отдалеченото местоположение, градът все още успява да привлича туристи всяка година поради близостта му до водопада Хавасу. 

Снимка: Elf - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Gallery

Супай остава едно от малкото места в САЩ, където пощата все още е доставяна с муле.

Снимка: Elf - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Gallery
Островте Питкерн: При потомците на пиратите

Тези острови са известни като дома на потомците на бунтовниците от кораба Баунти. Много от заселниците загиват заради вътрешни борби, глад и болести.

Днес Питкерн може да се похвали само с 50 жители, коти образуват десет семейства. Местните говорят уникален език, който е смесица от таитянски и английски. Известен е като питкерн.

Снимка: Keith Michael Taylor / Shutterstock

Gallery
Сиуа: Най-изолираният оазис

Сиуа е оазис в Египет, разположен между депресията Катара и Либийската пустиня - на около 50 км от границата с Либия и на около 560 км от столицата Кайро. С дължина около 80 км и ширина около 20 км, оазисът Сиуа е едно от най-изолираните селища в Египет (с население от 23 000 души). 

Снимка: Mysara Yousef / Shutterstock

Gallery

Най-известен е с това, че в древността тук се помещава оракул на бог Амон, поради който древното име на оазиса е Амониум. Днес развалините на оракула са популярна туристическа атракция. Исторически е част от областта Либия. Съвременното име Сиуа е споменато за първи път през XV век и е от неизвестен произход. Преди това арабските географи го наричат Сантария.

Снимка: Sun_Shine / Shutterstock.com

Gallery
Санта Крус дел Ислоте: Най-гъсто населеният остров

Санта Крус дел Ислоте е остров, разположен на около 20 км от бреговете на Колумбия. Според някои данни той е обитаван от 1247 души, но местните твърдят, че тази цифра е завишена, тъй като на острова никога не е провеждано официално преброяване. Значителното му население, сравнено с малката му площ, прави Санта Крус дел Ислоте най-гъсто населеният остров на Земята.

Снимка: lulejt / Shutterstock

Gallery

Островът може да бъде достигнат чрез ферибот от пристанище Сантяго де Толу. Площта му е застроена до такава степен, че жителите са принудени да ползват гробищата на съседните острови, а работниците работят или на съседните острови, или на континента. Основните икономически дейности са хотелиерството и риболовът. 

Снимка: Matyas Rehak / Shutterstock.com

Gallery
Чангтан, Тибет: Покривът на света

Тук, на покрива на света, може да бъде изключително тихо. Чангатант се намира на близо 4500 метра надморска височина, което го прави най-високото място в тибетското плато.

Снимка: Rafal Cichawa / Shutterstock

Gallery

Чангтанг е дом на чангпа – номадско племе, което се изхранва чрез развъждането на добитък. Природата тук е твърде сурова за земеделие, но чангпа си набавят всичко, от което имат нужда, посредством търговия.

Снимка: Rafal Cichawa / Shutterstock.com

Gallery

Снимка: Mazur Travel / Shutterstock