Хората с наднормено тегло по-често имат кучета с наднормено тегло

10 октомври 2019 г., 18:01
43

„Отглеждането на едри или затлъстели кучета е повече от два пъти по-срещано сред собствениците с наднормено тегло или затлъстяване (35%), отколкото сред собствениците, които са слаби или с нормално тегло (14%)“, казват изследователите. Снимка: Shutterstock

Изследванe, проведено от изследователи от университета в Копенхаген, потвърждава поговорката "какъвто собственикът, такова и кучето". Оказва се, че хората с наднормено тегло имат по-често кучета с наднормелно тегло. Отчасти това се дъжи на факта, че стопаните с по-склонни да хранят животните с лакомства, твърдят датските учени.

От изследваните 268 кучета 20% са с наднормено тегло. Собствениците със средно тегло са склонни да използват лакомства за тренировъчни цели, докато собствениците с наднормено тегло предпочитат да дават лакомства в ситуации, свързани с разходка или мигове на споделяне, пише БГНЕС. "Например, когато човек се отпуска на дивана и споделя последните хапки от сандвич или бисквитка с кучето си", каза главният автор на изследването Шарлот Бьорнвад.

В развитите страни 34 до 59% от кучетата са с наднормено тегло или затлъстяване, което може да намали продължителността на живота и подвижността им или да причини диабет и сърдечни заболявания, точно както при хората, разкри друг международен екип от изследователи през 2016 г.

Средно кучетата с наднормено тегло живеят 1,3 години по-малко от кучетата на ограничено хранене. Изследването на университета в Копенхаген също показва, че кастрацията утроява риска от напълняване или затлъстяване.

"Кастрацията изглежда намалява способността за регулиране на апетита при мъжките кучета и в същото време може да намали стимула за физическа активност, което води до повишен риск от наднормено тегло", каза Бьорнвад

 

Коментари