Ако търсим природни феномени в Русия, ще се затрудним какво да изберем от тази красива и богата земя, разположена на огромна територия. Една от перлите обаче със сигурност е Долината на гейзерите в източната част на полуостров Камчатка в руския Далечен изток.

Долината е разположена на около 200 километра североизточно от Петропавловск. Тя е единственият район с гейзери в цяла Евразия и е втората в света област по концентрацията им на много малка територия. Гейзерите по принцип са рядко явление, но тези в долината, освен че са много, са едни от най-красивите в света. На площ от около 6 кв.км са разположени около 90 гейзера и много топли извори, главно по левия бряг на минаващата оттам река Гейзерная.    

Долината се намира в резервата “Кроноцки”, като целият район е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство под името “Вулканите на Камчатка”. Тя представлява каньон, дълъг 8 км, който на места достига 4 км ширина и 400 м дълбочина. Тук може да видите всички известни съвременни форми на хидротермална активност, като постоянно действащи и пулсиращи кипящи извори, горещи езера, гейзери, кални котли, малки кални вулкани, парни струи и нагрети площадки - всичко това съвсем близо едно до друго на много малка площ.

Всяка секунда между 250 и 300 л термални води се изливат

в долината. Големите гейзери са повече от 20 и почти всички си имат имена. По-известните сред тях са Сахарний (от руски – Захарен), Тройной (Троен), Конус, Фонтан, Малий (Малък) и Болшой (Голям). Някои от гейзерите избликват на всеки 10-12 минути, други - веднъж на 4-5 часа.

Долината е открита през април 1941 г., когато хидроложката от резервата “Кроноцки” Татяна Устинова, която заедно с лаборант върви покрай устието на река Шумная, навлиза в тесен проход между скалите. Двамата спират недалеч от мястото, където в реката се влива неизвестен приток. Навсякъде все още има сняг. На отсрещния склон се вижда парче земя, върху която снегът се е разтопил, а отгоре се носи лека пара. Изведнъж силна струя вода бликва точно към тях. Двамата хукват да бягат, но скоро осъзнават, че струята не може да ги достигне. Избликналата вода спира също толкова внезапно, колкото е и започнала, и Устинова решава, че е наблюдавала истински гейзер, първия известен в Камчатка. Тя го кръщава Первенец (Първороден). После Устинова започва да изследва долината и открива много гейзери, топли извори, вряща кал и топла земя покрай устието на река Шумная. Долината е рекламирана в бившия СССР като един от най-впечатляващите обекти за туристи. Чужденци обаче започват да я посещават едва след 1991 г., като на година тук идват около 3000 души.

Гейзерите са естествени топли извори,

които имат постоянна ритмична активност и се срещат доста рядко. Цикълът на активността им се състои от няколко фази. При първата водата пълни подземна кухина, а след това и басейн, разположен над земята. По пътя си нагоре към повърхността свръхнагрятата вода губи от налягането си и започва да ври. След това тя се трансформира в пара и увеличава рязко обема си, при което гейзерът изригва. Тези “експлозии” са наистина много шумни. Фонтанът от гореща вода може да е вертикален – като при Великан и Болшой, или наклонен - като на гейзерите Тройной и Пионер. Фонтанът на Великан е 2 м в диаметър и достига 30 м височина. Другите гейзери не са чак толкова големи, макар че също са впечатляващи.

Gallery

Снимка: EhayDy / Shutterstock

Gallery

Снимка: Mahara / Shutterstock

Gallery

Снимка: Vasik Olga / Shutterstock

Gallery

Снимка: DPS / Shutterstock

Gallery

Снимка: EhayDy / Shutterstock

Gallery

Снимка: EhayDy / Shutterstock

Gallery

Снимка: Vadim Petrakov / Shutterstock