Миграцията е трудна за всички живи същества. Обикновено се причинява от неблагоприятни условия за живот. Представете си колко зле е това за горите, които изглежда нямат много опции да се преместят.

Оказва се обаче, че горите всъщност могат и се местят, ако е необходимо. Просто те го правят по друг начин от, да кажем, животните, които мигрират.

Тактиката на дърветата не е да крачат като в култовите сцени от Властелина на Пръстените, а по-скоро да контролират разпространението на семената си. За да се премести едно растение първо трябва да произведе семена. И после да ги изпрати на мястото, което е по-благоприятно за развитието му.  И тук идват някои невероятни трикове на растенията, които могат да ви изумят.

Питали ли сте се защо някои плодове са толкова вкусни още като ги откъснете от дървото? Не е защото ние сме ги култивирали в продължение на години с цел да получим определен вкус. Причината е, че плодовите дървета са еволюирали така, че да раждат плодове, които да се харесват на животните, които ги ядат и после да изхвърлят семената на плодовете далеч от мястото на дървото.  По този начин дърветата използват вкуса на животните за да мигрират популацията си. 

Източник: Science Alert