Изправени срещу алчни мъже с моторни резачки, дори вековните секвои нямат шанс. Но когато на помощ им се притече отдадена млада жена, нещата стават малко по-различни, пише Express.

За да спаси едно дърво от унищожаване, Джулия прекарва в него невероятните 738 дни. Тя кръщава огромното дърво Луна и отказва да го напусне, докато безопасността на секвоята и на цялата гора не е гарантирана.

Когато е само на 22 години, Джулия претърпява ужасна автомобилна катастрофа, в резултат на която повече от година не може да говори. Инцидентът я кара да преосмисли живота си и да се откаже от досегашната си кариера, за да се присъедини към група активисти, които се борят срещу унищожаването на масивите от секвои в Северна Калифорния.

Първият й опит да спаси дърво я отвежда в короната на древна секвоя, чиято възраст е около 1500 години. С присъствието си Джулия се надява да спре работниците на Maxxam Corporation, които провеждат сеч в гората. Тъй като обаче е доста неопитна, тя успява да изкара там само няколко дни, което не впечатлява нито секачите, нито обществото. Без да се разколебае, младата жена осъзнава, че единственият шанс да предизвика обществена реакция е да престои в дървото значително по-дълго време. Дотогавашният рекорд за подобно нещо е 42 дни, а тя успява да остане в дървото точно 100 дни.

Това е само загрявка за истинската битка, която Джулия повежда, за да запази Луна. Качена на върха на 60-метровия гигант, жената е изправена пред най-различни предизвикателства, но успява да издържи.

"Усещането бе сякаш живееш с някакво древно същество", разказва тя. "Когато най-сетне слязох, напуснах най-добрия си приятел и учител". Това става след 738 дни, прекарани в короната на секвоята. Maxxam Corporation се принуждава да плати 50 000 долара компенсация, като парите са дарени на училище, което провежда научна дейност в областта на устойчивото развитие. Днес самата Джулия Хил гордо носи своя прякор "Пеперудата" и продължава да се занимава с природозащитна дейност, активизъм и кампании. На нея дори е посветена песента “Can’t Stop” на Red Hot Chili Peppers.