Предлагаме ви един интересен списък с плодови дръвчета, които можете да отгледате на балкона или в градината си от семенца и да си похапнете накрая от плодовете им. За отглеждането на такъв вид растение се препоръчва саксията да бъде достатъчно дълбока и широка. Това е важно, защото плодното дръвче трябва да се чувства комфортно в нея, за да расте и да бъде плодородно. Тези дръвчета, макар и не много големи на вид, имат здрава коренова система, затова е подходящо да се спрете на глинени саксии.

1. Мандарина

Мандарината е вечнозелено растение, което може да порасне до 3-4 метра височина. Ако имате намерение да си отглеждате мандариново дръвче вкъщи, вземете под внимание следното:

- поставете саксията в добре осветено помещение, но да не бъде изложена на директна слънчева светлина;

- поливайте го често, но не прекалявайте;

- най-добре е да използвате семките от пресен плод и да ги посадите през пролетта или ранно лято;

- пресадете дръвчето в по-голяма саксия с прясна пръст.

Можете да се радвате на първите плодове след 4 до 7 години.

2. Лимон

Отглеждането на лимоново дръвче в домашни условия също не представлява проблем, стига да се съобразите със следното:

- посадете наведнъж 10-15 семки (най-добре от пресен плод), за да има по-голям шанс да се хванат;

- не забравяйте, че лимоновите дръвчета обичат вода, така че поливайте често – поне 2-3 пъти в седмицата;

- докато пораснат плодовете, оставяйте саксията на слънчева светлина поне 10-14 часа в денонощието;

- порасналите дръвчета изискват 8 часа слънчева светлина;

- ако се виждат корени през саксията, значи е време да пресадите в по-голяма.

Можете да се радвате на първите плодове най-малко след 5 години (понякога чак след 15…)

3. Авокадо

Разполовете плода и извадете внимателно семката, като се стараете да не я нараните. Измийте я, за да се отстранят месестите части от плода, ако са останали такива. След като отстраните семката от плода, вземете три клечки за зъби и ги забийте в средната ѝ част, като ги разпределите равномерно по обиколката ѝ. Достатъчно е да забиете клечките на около 5 мм в семката, колкото да стоят стабилно. Пуснете семката в чаша, така че да се държи на забитите в нея клечки за зъби, след което напълнете чашата с вода. Само долната (удебелената) част трябва да бъде потопена във водата. Оставете чашата на топло и добре осветено място и доливайте вода, когато се изпари, за да се поддържа постоянно ниво. Веднъж в седмицата може да сменяте водата в чашата, за да се избегне позеленяване и образуване на бактерии. След няколко седмици семката на авокадото ще се разцепи и от долната ѝ част ще излязат коренчета, а от горната – стъбло. Преди да посеете вече тръгналото растение в саксия, изчакайте, докато коренчетата станат поне 10 см, като продължите да поддържате нивото на водата, а още по-добре да засеете едва когато се появят и първите листенца. Това ще осигури по-доброто захващане на авокадото в почвата и ще намали риска от загиване. След като растението е готово с добре оформени коренчета и раззеленено стъбло, е време да бъде преместено в достатъчно голяма саксия с добър дренаж, за да не задържа вода при поливане. Най-подходящото време за засаждане е между март и юни. За почвата няма специфични изисквания. Важно е да е рохка, като може да е и леко кисела. Извадете клечките за зъби и посадете растението внимателно, без да го притискате много, за да не нараните корените или стъблото. Заровете семката до средата, както при гореописания метод и полейте. Единственото, от което ще се нуждае вашето авокадо, е редовно, но умерено поливане, като може да го наторявате веднъж на няколко месеца с тор за цитрусови растения. Ако забележите, че листата покафеняват, зачестете поливането, а ако започнат да пожълтяват, значи поливате прекалено много.

Имайте предвид, че ще отнеме между 5 и 13 години даването на първия плод. Бъдете търпеливи!

4. Круша

Тук е важна предварителна обработка на семената от крушата. Първо поставете семенцата в найлонова торбичка с торфна смес. Завържете я така, че да не влиза въздух. Сложете я в хладилника и я оставете там в продължение на 60-90 дни. След това я извадете и поставете семенцата в чаша с топла вода, където да останат два дни. Чак след това можете да ги засадите, като се съобразите със следното:

- семената на крушата изискват влажна почва и поне 6 часа слънчева светлина на ден; не забравяйте обаче, че колкото повече слънчева светлина има, толкова повече вода ще бъде необходима;

- поливайте поне веднъж седмично, най-добре сутрин или вечер.

Можете да се насладите на първите плодове след най-малко 3 и най-много 10 години.