За разлика от кучетата, които имат множество недвусмислени начини да изразяват чувствата си, котките често са по-трудно разбираеми или направо мистериозни. Но това не значи, че не ви обичат.

Колегите ни от Bright Side представят списък с от дискретните начини, по които мъркащите създания ни показват чувствата си.

Притиска главата си във вас

Да получите този еквивалент на силна прегръдка е наистина специална привилегия. Когато котката се отърква или си бута главата във вас, тя оставя подпис от феромони с лицето си – това означава, че ви има доверие и се чувства сигурна във ваше присъствие.

Силно мъркане

Мъркането може да означава много неща, но има един уникален сигнал, един плътен гъргорещ звук, който вашето коте е запазило за истинската любов. Силното мъркане също забавя и сърдечния ритъм, което им помага да се отпуснат и да се насладят напълно на ситуацията.

Игриво ухапване

Винаги можете да различите любовната захапка от обикновената – едната боли, докато другата само гъделичка. Ухапването е рядък знак на обич, тъй че когато домашният ви любимец реши да го използва, той иска съвсем ясно да ви покаже колко сте страхотни.

Мачкане

Малките котета мачкат с крачета корема на майката, за да ускорят произвеждането на мляко. Експертите смятат, че връщането към този навик в по-късна възраст означава, че котката чувства носталгия по детството и се опитва отново да преживее тези щастливи моменти. Затова ако следващия път котката ви се опитва да ви меси, сякаш сте тесто за пица, не мислете, че просто се готви да подремне. Този ритуал е сигурен знак за обожание. Придружен от мъркане и интензивен поглед, той е сигнал за истинска любов.

Потрепване на опашката

Опашката на котката казва много. Този сензор на настроението бухва, когато котката е стресната, а лекото поклащане на връхчето сигнализира удоволствие. Ако опашката ѝ потрепва, когато е покрай вас, това е знак на голямо уважение.